Letid on märtsi keskpaigale kohaselt veel adžikapurkide, soolakurkide, marineeritud seente ning hapukapsatünnide ja keedetud peetide päralt. Kuristikusuurune auk kahe turu kapsalettide vahel seisneb valikus - kui Keskturg on maitsevalikult kirev, siis Balti jaama kapsapottides on vaid üht sorti. Rohelisel turul pole ammu kedagi kapsastega silmanud, vaid aeg-ajalt kohtab maheteravilja müüjat... ehk peagi on nad tagasi.

Turuhoonetes sees aga laiub igavene ­hooajatus, vahel mõne reipama erandiga, mis kui saabunud ­tervitus Kevade juurest. Kus küll valgeid jaapani ­rediseid ehk daikoneid ehk talirediseid kasvatatakse, võin vaid ­aimata, mõnusad, pringid ja pontsakad on nad küll. ­Peale kahe redisejõmmi pistan kotti veel musta rõika, ­kimpu seotud lehtedega redised ja flirdin mõttega vedada koju üks kõrvits. Oleks ratas turuväravas, siis ­teeksin seda kindlasti. Mõned erksakoorelised ­tsitruselised kah - roosapõskne greip, sidrun, ­hiiglaslik pomel ja veriapelsinid.

Selles salatis on koos krõmpsud ja vitamiinirikkad, teravavõitu ja hapud. Mõni mõru greibinoot saab mahendatud pomeliga ning maheterav redisekarje õlikastmega õrnalt summutatud. Kõik muu peaks justkui paigas olema. Krõmpsuvad vitamiinid, valgust läbi kumav laastukuhi ja rohelised salatipaigad. Peale puistatud õrna sinepist kressiudu.

Pese jaapani redis ning "höövelda" temast kohev kuhi rediselaaste suurde kaussi. Imeilus! Koori greip ja pomel ning fileeri mõlemad. Vaata, et mahedamat pomelit saaks veidi enam. Pudista fetat sõrmede vahel salati peale. Rösti mandlilaastud pannil, maitsesta soolaga ning lisa killuke võid. Luba kuldpruuniks muutuda. Ja veidi rohelist salatit - tammelehte, lehtsalatit või vürtsikat rukolat. Kruvi lahti tuunikalakonserv ning puista sisu salati sekka. Vispelda oliiviõli, valgeveiniäädikas, sool ja pipar omavahel muhedaks kastmeks ning nirista salatile. Kindlaid milliliitreid lisama ei hakka - valmistage tundega!

Tõsta kõik kätega segamini - nii on toiming parajalt õrn ning koostisained ei pea taluma liigseid solgutusi. Kõige peale puista teetassidesse külvatud kressi, mis vaid nädal tagasi end virguma ahvatles märtsipäikese kiirtes - kõige lihtsam kevadine toiduergutaja.

Krõmps!

Valge redise laastu salat
• 1 valge redis
• pool pomelit
• 1 pisem roosa greip
• peoga röstitud mandleid
• tuunikala
• kressi
• tammelehe vm salatit
• oliiviõli
• valgeveiniäädikat
• soola ja pipart