22.02.2008, 00:00
Vastlakuu ja põldoad käivad kokku
Sajandeid tagasi olid oatoidud eestlaste laual üsna sagedad. Tänapäeval see paraku nii ei ole. Kas põhjus on pikas valmistusajas, rikkalikus toiduvalikus, ubade biokeemilistes iseärasustes või hoopiski mujal – vastuseid neile küsimustele otsib Urmas Kokassaar.
Teadlikult hakati maailmas põldube kasvatama umbes viis-kuus tuhat
aastat tagasi. Põldoataime õied on kas mustavalgetäpilised
või valged. Olid ajad, mil sametmusti laigukesi põldubade
õitel peeti nõiamärkideks ja ebausklikud kartsid oataimi.
Peale jäi siiski praktiline meel, sest põldoad on ju saagikad,
valgurikkad ja maitsvad! Traditsiooniline eestlaste vastlapäevatoit oli
oaleem tangude ja seajalgadega. Seajalgade söömisest usuti
sööjale kiiruse edenemist, ubade tarbimine pidi aga uskumuste
kohaselt soodustama aedviljakasvatust. Lihtsatest oatoitudest hindasid
eestlased üle kõige soolvees kupatatud, nõrutatud ube. Neid
söödi hommikueineks ja võeti külmalt kaasa teemoonaks.
Lugu peeti ka suitsulihaga keedetud oasupist, peeneks tambitud ubadest tehtud
oatambist, oakördist, oapudrust ja oakäkkidest. Keedetud või
pajapõhjas küpsetatud ubade kõrvale rüübati
keelekasteks kas hapupiima või taari, käkkidele lisati võid
ja hapukoort. Ubadest rääkides ei saa unustada kama, mis valmis mitme
teravilja (nisu, rukki, odra) ning kaunvilja (herne, oa) segust.
Mitmeti väärtuslik suutäis
Toiteväärtuselt on põlduba igati võrdväärne
konkurent teistele kaunviljalistele, valgusisalduselt aga ületab neist
mitmeid. Et valdavalt tehakse meil toite kuivatatud ubadest, siis heidamegi
pilgu nende toiteväärtusele. Ubade toitainete loetelu lipukiri
on loomulikult suur valgusisaldus, mis kuivatud seemnetes küünib
20–25 protsendini. Toorestes ubades on valgusisaldus vee arvelt muidugi
väiksem. Põldubade valgust seedub inimorganismis 80–90
protsenti. Rohkesti on kuivatatud põldubades süsivesikuid (kuni
55%), üllatavalt vähe aga rasvaineid (kuni 1,5%). Ei maksa arvata, et
kuivatamine oaseemned täielikult veest vabastab, ka kuivubades on
ligikaudu 10 protsenti vett. Toitumise seisukohalt oluliste näitajatena
peab märkima veel põldubade suhteliselt suurt kiudainete sisaldust
(kuni 6%) ja arvestatavat mineraalainete leidumist seemnetes (kuni 4%).
Põldubade söömisel rikastub meie organism keemilistest
elementidest peamiselt kaaliumi, magneesiumi ja fosforiga.
Biokeemilised ninanipsud sööjatele
Paljudele
inimestele on põldubade seedimine tõeline katsumus.
Põldubadest on tuvastatud ühendeid, mis pidurdavad valke
lagundavate ensüümide talitlust. See on üks põhjus, miks
oatoitude seedimine organismis võtab kaua aega. Söödud
põldubade seedumist pidurdab ka parkainete rohkus kestades.
Soolestikubakterid hakkavad poolseedunud oamassi seedekulgla lõpposas
edasi kääritama. Tulemuseks on söömisjärgsed puhitused
ja kõhugaaside eraldumine. Et põldubades leidub ka selliseid
süsivesikuid, mis looduses on suhteliselt haruldased (rafinoos), siis
jõuab seegi soolestikubakterite toidulauale ja hoogustab
käärimist. Toorestes põldubades leidub glükosiide
(vitsiin ja konvitsiin), mis päriliku eelsoodumusega inimestel
võivad põhjustada lausa erilise haigusliku seisundi –
favismi. Nimetus muide tuleneb põldoa ladinakeelsest nimest Vicia faba.
See haigus on levinud just Vahemere-äärsete elanike seas ja avaldub
tooreste või pooltooreste ubade söömisel.
Kuumtöödeldud oad seda ei tekita.