Mitmeti väärtuslik suutäis


Toiteväärtuselt on põlduba igati võrdväärne konkurent teistele kaunviljalistele, valgusisalduselt aga ületab neist mitmeid. Et valdavalt tehakse meil toite kuivatatud ubadest, siis heidamegi pilgu nende toiteväärtusele. Ubade toit­ainete loetelu lipukiri on loomulikult suur valgusisaldus, mis kuivatud seemnetes küünib 20–25 protsendini. Toorestes ubades on valgusisaldus vee arvelt muidugi väiksem. Põldubade valgust seedub inimorganismis 80–90 protsenti. Rohkesti on kuivatatud põldubades süsivesikuid (kuni 55%), üllatavalt vähe aga rasvaineid (kuni 1,5%). Ei maksa arvata, et kuivatamine oaseemned täielikult veest vabastab, ka kuivubades on ligikaudu 10 protsenti vett. Toitumise seisukohalt oluliste näitajatena peab märkima veel põldubade suhteliselt suurt kiudainete sisaldust (kuni 6%) ja arvestatavat mineraalainete leidumist seemnetes (kuni 4%). Põld­ubade söömisel rikastub meie organism keemilistest elementidest peamiselt kaaliumi, magneesiumi ja fosforiga.


Biokeemilised ninanipsud sööjatele


Paljudele inimestele on põldubade seedimine tõeline katsumus. Põldubadest on tuvastatud ühendeid, mis pidurdavad valke lagundavate ensüümide talitlust. See on üks põhjus, miks oatoitude seedimine organismis võtab kaua aega. Söödud põldubade seedumist pidurdab ka parkainete rohkus kestades. Soolestikubakterid hakkavad poolseedunud oamassi seedekulgla lõpposas edasi kääritama. Tulemuseks on söömisjärgsed puhitused ja kõhugaaside eraldumine. Et põld­ubades leidub ka selliseid süsivesikuid, mis looduses on suhteliselt haruldased (rafinoos), siis jõuab seegi soolestikubakterite toidulauale ja hoogustab käärimist. Toorestes põldubades leidub glükosiide (vitsiin ja konvitsiin), mis päriliku eelsoodumusega inimestel võivad põhjustada lausa erilise haigusliku seisundi – favismi. Nimetus muide tuleneb põldoa ladinakeelsest nimest Vicia faba. See haigus on levinud just Vahemere-äärsete elanike seas ja avaldub tooreste või pooltooreste ubade söömisel. Kuumtöödeldud oad seda ei tekita.