Veinid Andide maalt
Marjasust ülistavate veinide võidukäik jätkub ning moodsad veinitööstused loovad üksteise järel sellised veine, mida kergesti marja järgi ära tunneb. Mõne aja eest esitles Andres Lavados Terra Andina (Andide maa – hisp k) veinimajast Tšiilist taas üht uuenenud sarja Terra Andina Varietals. Äraproovitud Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Carmenère ja Cabernet Sauvignon on pretensioonitud, taotluslikult vähese tammisusega ning sümpaatselt lennuka marjaaroomiga veinid. Keelt puudutab erilisel moel Carmenère, mis on üldiselt keeruline mari ning selle veinid tihti kibeda kõrvaltooniga (marjasort vajab pikalt sooja, et üldse valmis küpseda). Terra Andina oma on aga mõnusalt mustikane, hea pargiga ning pehme loomuga. Samasuguse suure maasikase ja vaarikase värskuse leiab eest Merlot’ klaasist, kus on parajalt parfüümsust ja natuke ürte sees. Cabernet Sauvignon ning Chardonnay on mõlemad heas tasakaalus, omavahel ei lähe tülli ka tammisus ja marjasus, mis teeb mõlemast veinist hea ja kindla valiku ukse ees olevatele piknikutele ja grillroogade juurde (hinnad on selle sarja veinidel nii saja krooni ümber).
Reserva sarjast Alto de Terra Andina äraproovitud tindiselt tume Cabernet Sauvignon on kuulsast pärit Maipo orust, kus viinapuude saagikuse piiramine annab veinile tiheda ja tummise olemise, hea struktuuri ja pehme tanniini ning prantsuse tammes küpsemine pehme ja mandlise nüansiga vaniljemaitse. Mustad sõstrad on selle veini põhimaitseks, koos terakese tumeda šokolaadi, nelgi ja kaneeliga.
Tšiili on viinamarjade kasvatamiseks suurepärane maa, kuhu ei ole kunagi ulatunud Phylloxera kuritööd ning mille geograafiline asend Vaikse ookeani ja Andide mäeaheliku vahel laseb kasvatada põhja pool marju, mis vajavad sooja kliimat, lõunas aga külmemat ilma armastavaid marju. Mis nii viga hetke trendiveine luua, kui marjakasvatus on looduse poolt kaitstud ning igasuguseid kemikaale ja väetist kulub vähe. Vähemasti nii kinnitab meile Andres Lavados isiklikult.