Itaalia. Hästi sobivad veinid Kirde-Itaaliast, Soaved ja teised veinid, mille sildilt võib leida piirkonna Veneto. Soave valmistatakse põhiliselt kohalikust Garganega viinamarjast, Bianco de Custozza sisaldab ka Trebbianot ja Pinot Grigiot.

Punastest veinidest tulevad sealtkandist Bardolino ja Valpolicella, julgelt võib osta Cesari pooleteistliitrisi pudeleid, need on soodsa hinnaga.

Prantsusmaa. Võtke kuulda kultuuriministri nõu ja jooge Rosé d’Anjou’d, mida valmistatakse mitmesugustest valgetest marjadest, mida lastakse enne pressimist õige värvi saamiseks pisut käärima minna. Väga aromaatne, kergelt magus, suurepärane verandavein. Ära ei maksa põlata ka mõnd Lõuna- Prantsusmaa kerget odavat roséd, eriti Provance’ist. Nooblimatel juhtudel soovitaksin Rhone’i orust pärinevat Taveli (see piirkond teeb ainult roosasid veine). Kõige etem on muidugi rosé šampanja, näiteks Ruinart’i oma.

Valgetest veinidest istub hästi suveõhtusse valge Bordeaux, aga Alsace’i Riesling on nii hea, et paljas mõte paneb juba suu vett jooksma.

Saksamaa. Tõeliselt häid Saksa veine pole meil praegu saada, aga mõõduka hinnaga Riesling Devil’s Rock käib kah.

Austria. Ikka Riesling ja Grüner Veltliner, näiteks Wachau Freie Weingärtneri omad.

Hispaania. Parim on vahuvein cava. Hind mõõdukas, tehnoloogia sama mis šampanjal. Värskeid kergeid noori veine on hakatud valmistama seal, üks selline, mis kannab viinamarjasordi nime Macabeo, on väga mõnus.

Lõuna-Aafrika Vabariik. Igasugune Chenin Blanc peaks sobima. Hinna ja kvaliteedi suhtelt on suurepärane KWV Chenin Blanc. Aga proovida tasuks ka sealseid Sauvignon Blance, näiteks Douglas Greeni.

Tšiili. Santa Digna on tugev, värske rabarberimaitsega rosé, jõuline ja meeldejääv. Proovida võiks kõike, mis Chardonnay ei ole. Näiteks Montese Sauvignon Blanc on haruldaselt hea.

Argentina. Otsi viinamarjasorti Torrontes.

California. Wente Vineyardi White Zinfandel on jälle rahva lemmik: täidlane, vürtsikas, pisut magus. Ka Sauvignon Blancid on enamasti head, mitte tammised, nagu Chardonnay’d seda olema kipuvad.

Austraalia. Semillon on mahedam kui Chardonnay, nii et jooge mitte puhast, vaid nende segu.

Uus-Meremaa. Kultusviinamari on Sauvignon Blanc, meil on poes nii Montana kui Villa Maria Sauvignon Blanc, väga head mõlemad.

Eesti. Põltsamaa Felixi Festi võib peenem rahvaski nurinata juua.

Kust osta?

Spetspoodide kõrval on hea ostukoht Prisma, veiniriiuleid mitukümmend jooksvat meetrit, iga keskmine pudel kümme krooni odavam kui Selveris. Sooduspakkumises olevad veinid on peaaegu hulgihinnaga. Suurema koguse ostmiseks (ma pole kunagi aru saanud, mis mõte on suvel veini kahe pudeli kaupa osta, iga tagasihoidliku peo peale kulub ju tosin ikka) on mõistlik mõne maaletoojafirma laopoodi kohale sõita. Seal tasub rahulikult klaaskapis näidiseid uurida ja siis oma soovid müüjaneiule teada anda. Küsimustega tüütamisest pole enamasti kasu ning iga marki pudeli kaupa osta pole ka päris hea toon. Nagu igas armastuses peab ka veiniarmastuses väike risk ja uurimisreis peituma.

Helje Eha
(Niguliste vinoteegi perenaine):
Rose läheb väga hästi. Näiteks portugali Mateus-rose, mis on maailmas enim müüdud roosa vein. See on kergelt gaseeritud, kihisev kuiv vein. Hästi müüb ka Wente White Zinfandel Californiast, see on magusapoolne. Ning hästi õrna magusa nüansiga rose d’Anjou. Veel on nõutud Prosecco, see on Itaalia poolvahuvein, mida kutsutakse vivace: selles on gaasi vähem kui tavalises vahuveinis. Siidritest läheb paremini kuiv, magusat kahe ja poole protsendist ei osta küll peaaegu keegi.

August Alop
(Viru tänava veinipööningu peremees):
Väga hästi müüme Orsati toodetud Soavet. Niisuguse veiniga ei oskaks talvel midagi peale hakata, hästi kerge ja puhas, peaaegu maitseta. Punastest on meie majaveiniks Astica Trapiche keldrist Argentinast. Küsitakse ka Sauvignon Blanci, vürtsikam Chardonnay nii hästi ei lähe.

Signe Kivi
(kultuuriminister, parajasti Vormsil):
Mina olen joonud juba aastaid suviti rosé-veine. Hirmus hea on Rose d’Anjou, aga mulle meeldib ka Torrese Santa Digna Tšiilist. Suvisel ajal sobivad kõik pehmemad veinid, väga karmi ei tahaks. Mu abi ostis just siitsamast Vormsi külapoest ühe pooleteistliitrise Botteri Merlot del Veneto. Vabas õhus joomiseks sobib seegi päris hästi, kuigi mina paneksin selle veega pooleks. Aga vett pole parajasti käepärast.