Mõtlesin kaua, mida kuu veiniks soovitada. Olen endale taas avastanud Hispaania veinid ning korraliku vaadilaagerdusega Tempranillo näib mulle metslooma juurde väga hea kaaslasena. Metsloomavein olgu pigem vana ja tammine kui noor ja moosine. Paras laagerdus tuleb mõlemale, nii lihale kui veinile, kasuks.

Niisiis mõtlesin veinisõbrale soovitada oma lemmik-Reservasid ja Gran Reservasid, Riojast näiteks Rioja Alta, Contino, Lan, Marqués de Riscal, Faustino I, kuni avastasin, et väga viisakas Campo Vieja Reserva maksab Selveris kõigest 160 krooni ja mujal kah ilmselt mitte rohkem.

See oleks kindlasti hea valik. Aga siis ostsin Selveri laadapäevadelt 75 krooni eest 2000. aasta Viña Albali Cabernet Tempranillo Reserva (muidu maksab natuke üle saja, aga küllap on ka odavamaid poode) ja jäin sellega üpris rahule. See vein on vana, Reserva - ja odav kah veel (piirkonnaks muidugi mitte Rioja, aga Valdepeñas). Niisiis ei saa veinisõber pugeda ettekäände taha, et säästuajal ta endale kallist veini lubada ei saa. See on väärikas ökonoomiavein.

Minu meelest ei peaks metsloomavein olema magus. Proovisin kitse ühe Austria moodsa tammemagusa seguga, aga see ei läinud mitte. Albali Reserva on korraliku happega, hea mahlakusega, tanniini - nii marja kui tammevaadi oma - on üsna tagasihoidlikult. Põhimaitses on valdav põldmari, järelmaitse on tuline ja happeline, aidates uluki metsamaitset siluda.

Albali sobib hästi nii metsalinnu, kitse kui ka metssea juurde. Mõni karmimaitselisem metselajas, näiteks karu, tahaks suuremat veini. Siis võiks valida eelmainitud Riojade hulgast, võtta mõni vanem Chateauneuf-du-Pape või hea bordoovein.