Islay saar on eelkõige kuulus oma turba poolest, mida kohalikud elanikud tänaseni kütteks kasutavad. Seal asuvat Bowmore’i viskitehase linnasekuivatusahju köetakse ettevõttele kuuluvast turbarabast lõigatud turbaga. Kuumus ja suits tõusevad kuivati põrandalt üles ning imbuvad läbi roheliste linnaste, andes neile suitsuse lõhna ja maitse. Seejärel terad purustatakse ja jahvatatakse linnasejahuks. Linnasejahus sisalduv tärklis lõhustatakse vedelaks suhkruks ehk meskiks, mida läheb vaja alkoholi valmistamiseks. Vedel meski pumbatakse massiivsetesse männist tõrtesse, lisatakse pärm ja käärimine võibki alata. Vedela virde keemiseni kuumutamise, tekkivate kuumade aurude kinnipüüdmise ja jahutamise ning kondenseerunud vedela alkoholi kokkukogumise tulemuseks on destilleeritud viski. Vaadid, milles viski edasi küpseb, avaldavad olulist mõju valmis viski omadustele: Ameerika burboonivaat annab iseloomuliku vanillilõhna ja endised šerrivaadid lisavad laagerduvale piiritusele šerri lõhna, täidlasema maitse ja merevaigu värvuse. Uusi vaate viskivalmistamisel ei kasutata.

Dundas soovitab viskimaailma avastamist alustada kvaliteetviskidest, nagu seda on tosin aastat vaadis küpsenud Bowmore Islay Single Malt. Võtan klaasikese kuldset nestet vastu ettevaatlikult, et mitte öelda tõrksalt. Põhjus pole viskis, vaid minu kogenematuses, kuid siiski ei ütle ma pakutud aperitiivist ära. Mekin seda tagasihoidlike sõõmudega. Tegelikult on esimene sõõm ainus, mis loeb. Parim osa sellest merevaigukarva ja meelõhnalisest napsust on kätte saadud ning järgnevad lonksud pigem annavad pillava küllusetunde. Iga sõõmuga tõuseb viski soojus ülespoole ja suulakke jõuab mõrkjas õnnetunne.

Viskit ikkagi limpsitakse, mitte ei jooda. Kui lisada klaasi jääkuubikuid, võimendub joogi suitsune ja mõrkjas maitse. Tilgake vett aga vallandab käes keerutatavas joogis uued aroomid, milles üllatuslikult domineerib sidrun. Kannatlikult selgitab šotlane mu küsimusele vastates, et viskide puhul ei tehta vahet aastakäikudel, vaid loeb tooraine, tehnoloogia ja küpsemise aeg.

Tasakaalustatud ja maheda maitsega Bowmore Islay sobib nii aperitiiviks kui digestiiviks, kas puhtalt või rohke jääga. Lisaks soovitab šotlane viskit austrite juurde proovida. Sama hästi sobib suitsulõhe värske sidruni ja purustatud musta pipraga täiendama Bowmore 12 Years Oldi särtsakat magusust.

Bowmore Darkest 15 YO sobib samuti nii enne kui pärast õhtusööki või õues soojasaamiseks. Selles väärikas viskis on tunda tumedat šokolaadi ja iirisesiirupi maitset, mis koos šokolaaditrühvlitega pakub nüansirikka elamuse. Viski sobib kokteilidesse ja on külmal ajal hea kohvi sees.
Viski kohvi ja šokolaadigaŠoti viskit kasutades oleks patt nimetada jooki Iiri kohviks, kuigi tulemus on ju sarnane.

Vaja läheb

1 dl kanget (presskannu) kohvi
4 cl viskit
1 tl fariinsuhkurt
vahukoort

Valmistamiseks

mõõda klaasi põhja fariinsuhkur ja viski ning kalla peale kuum kohv. Kaunista vedelapoolse vahustatud koore ja soovi korral ka kohvipuruga. Naudi koos kvaliteetse tumeda šokolaadiga.