Kaubaks läks kaheksa korterelamut kokku 1200 korteriga, mille Raadiku Arendus rajas Tallinna linna tellimusel ning mis on 20 aastaks linnale rendile antud. Majad ehitasid Astlanda Ehitus ning Rand & Tuulberg, need valmisid 2010. aastaks.

Arendaja jaoks on projekt tõeline kullasoon, sest rendileping linnaga on sisuliselt “inflatsioonikindel” ja hinda korrigeeritakse vastavalt tarbijahinnaindeksile.

Linn on maksnud Raadiku Arendusele viimastel aastatel igal aastal 8-9 miljonit eurot. Firma on igal aastal teeninud mitu miljonit eurot puhaskasumit. Kokku oli ettevõttel eelmise aasta lõpus jaotamata kasumit üle 30 miljoni euro.

Äriregistri andmetel väljusid Jaanus Otsale ja Olaf Hermanile kuuluv Astlanda Ehitus ning Aivar Tuulbergi ja Raivo Ranna firma Vallikraavi Kinnisvara augusti alguses Raadiku Arenduse omanikeringist. Firma uueks omanikuks sai Hollandi äriühing LCN Estonia 1.

Tehingu maksumuseks hinnatakse vähemalt 100 miljonit eurot, mis on üle kahe korra suurem aasta alguse megatehingust, millega Eften ostis Radissoni hotelli Rävala puiesteel.

100 miljoni euro suurusjärku on ajaloos jäänud näiteks Kristiine keskuse müük Soome Cityconile neli aastat tagasi.

“Ma ei kommenteeri absoluutselt mitte midagi! Nii oleme otsustanud,” ütleb Jaanus Otsa Ekspressile.

LCN Capital Partners on Eestis seni tundmatu tegija. Tal on kontorid New Yorgis ja Londonis ning tema fookuses on ärikinnisvara ost ning selle pikaajaline rent endisele omanikule. Ettevõtte fondides kasvab Ameerika jõukate perede raha.

USA ettevõtted on LCNi kaudu ära paigutanud oma töötajate pensioniraha. LCNi tegevjuht Edward LaPuma on juhtinud mitme miljardi dollari suurust ärikinnisvara portfelli New Yorgi börsil noteeritud gigandi WP Carey juures.