Läinud nädalal selgusid esimesed uuringutulemused, mis laias laastus kinnitavad, et sääsetõrjevahendil on viirust pärssiv mõju. Tehti kaks katset: ühes pandi kokku tõrjevahendi ja viiruse lahused. 90protsendise kontsentratsiooniga lahuse puhul kadusid aktiivsed viirusosad, väiksema kontsentratsiooni puhul täheldati viirusosakeste kahanemist. Teisel katsel matkiti määrimist inimese nahale ning pandi viirusosakesi varem tõrjevahendiga piserdatud lateksile. Taas ilmnes, et mida vängem lahus, seda enam hävitab see viirusosakesi, kuigi mitte absoluutse „puhtuseni“. Katses kasutati ühelt Suurbri­tannia koroonahaigelt võetud viirusproovi.

Tõrjevahendis on ­peamiselt eukalüptiõli, aga ka ­alkoholi. 60–70protsendine alkoholilahus on tuntud viirusi hävitava ­toimega. „Üllatus, mida vaikselt kõik oota­sime, kuid lõplikult uskuda ei julgenud, oli see, et alkoholi aurustumise järel oli SARS-Cov-2 tõrjuv mõju ka õlil,“ ütles ­Ekspressile Extrawize’i tootejuht Sander ­Tõniste.

Praegu veel ettevõte sääsetõrjevahendit viirustõrjena reklaamida ei tohi, sest senised katsed tehti kunstlikes tingimustes. Käimas on efektiivsuse mõõtmised inimnahal. Samuti ei ole laborikatsed saanud veel välist eksperthinnangut (nn peer-review).