Viljandi loomakliiniku pidaja ja veterinaar Piia Vilu veedab Lääne-Aafrika riigis Gambias juba kolmandat talve. Meelsasti näitab ta küllasõitnud sõpradele kohalikku elu-olu. Nähes, kuidas rootslased tegid korda ühe külakooli, hakkas sama mõte tiksuma ka Vilu peas. „Koolid näevad Gambia sügavuses ausalt öeldes koledad välja. Meie mõistes isegi hirmuäratavad,“ räägib ta. Pärast mõningat kahtlemist lükkas ta Viljandis ja oma sõpruskonnas käima asjade kogumise. Kokku sai kaks konteineritäit: Viljandi Paalalinna gümnaasiumi vana mööbel, mõned suured tahvlid, hulganisti värve, aga ka riideid, nõusid ja muud eluks vajalikku.

„Leppisime koolidirektoriga kokku päeva, mil appi läheme. Tal oli hea meel. Aga kui kohale jõudsime, oli ta nõutu. Tõesti – tulevadki ja hakkavadki tegema!“ Imet käinud oma silmaga kaemas ka valitsuse esindaja.

Kui üks klassiruum korda tehti, oli hoog sees ning nii värviti üle veel kaks klassi ja kogu maja. Viimaks kaunistati maja sein rukkilillepildiga. Seda kõike sõpruskonnaga ja paari päeva jooksul.
SÕPRUS: Eestlaste üle värvitud maja Kinak-Gajata küla veerel.
UUS VANA MÖÖBEL: Viljandi Paalalinna gümnaasiumi mööbel oleks ilmselt rännanud prügimäele, aga sai nüüd uue elu Gambias.

„Eks õpilased olid ju pidevalt ninapidi värvipottides, nende jaoks oli kõik põnev. Ühel hetkel nägime: nad värvisid üle ka enda plätud! Ei tea, mida vanemad küll hiljem ütlesid,“ jutustab Vilu.

Kohalike tuttavate abiga on Vilu ettevõtmine valitsusele teada kui heategevus ning järgnevad konteinerid lubatakse riiki maksuvabalt (see teeb tuhat eurot kokkuhoidu konteineri pealt). Vilu pakub heategevuseks veelgi võimalusi: tasuda mõne õpilase kooliraha, tulla asendusõpetajaks või -õpilaseks, renoveerida kooli köök. Ehituspoodides üle jäävad värvid ja muu kraami võiks äraviskamise asemel saata näiteks Gambiasse.

Kui keegi otsib võimalust, kuidas samuti Gambia kohalikke aidata, on Piia Vilu valmis kaasa lööma. Näiteks oskaks ta leida õpilasi, kes vajaks abi õppevahendite ostmisel. Samuti hoiaks ta silma peal, et raha tõesti abivajajani jõuaks ning õigel eesmärgil kasutatud saaks. Vilu julgustab ühendust võtma ka ettevõtjaid, kes tahaksid Gambia õpilasi aidata.

Võimalik on toetada ka rahaliselt, ülekandeks on avatud Piia Vilu konto: EE151010302002492003.