Alates HOIA väljalaskmisest 20. augustil on rakendust alla laaditud 177 524 seadmesse, mis on muljetavaldav tulemus.

Rakenduse statistikat vaadates tekitab küsimusi hoopis see, et positiivse testitulemuse saanud end enamasti HOIAs üles ei anna.

Lähtume sellest, et HOIA väljalaskmine sattus ligilähedaselt kokku koroonaviiruse teise laine algusega. Alates 20. augustist on Ekspressi arvutuste kohaselt Eestis koroonaviirusega nakatunud 4023 inimest. HOIA rakenduse haldamise eest vastutava Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on end rakenduses haigeks märkinud 287 inimest ehk umbes 7 protsenti teises laines nakatunutest.

Need 287 isikut ei võrdu siiski aktiivsete haigusjuhtudega, sest jooksvalt saavad inimesed terveks ja reaalsete haigete arv muutub. Hetkel on HOIAs end haigeks märkinud 152 inimest, samal ajal ulatub aga Eestis aktiivsete haigusjuhtude arv 1822ni.

See tähendab, et praegustest aktiivsetest juhtudest on end HOIAs üles andnud vaid 8,3% nakatunutest. Osalt on madalal näitajal ka objektiivseid põhjusi: näiteks Viru Vangla koldes on praegu kokku 203 nakatunut, neist enamus vangid, kellel mõistagi mobiilseadmeid ei ole.