Reisibüroode kaudu rändajad käisid mullu enim Kanaari saartel, Dubais ja Sri Lankas. Omapäi reisisijate edetabelisse ei jõudnud ükski neist paikadest.

Käiakse lähinaabrite juures

Booking.comi vahendusel broneerisid eestlased mullu öömaja peamiselt Euroopa riikides. Väljaspool Euroopat mahtus popimate sihtkohtade esimese 20 sekka vaid Türgi suurim linn Istanbul. Samas kogub booking.com andmeid IP-aadressi põhjal. Seetõttu mõjutavad nende numbreid ka Eestis olevad välisturistid, kes siit järgmisse sihtkohta öömaja broneerivad.

Airbnb ja Hostelworld saatsid Ekspressile andmed inimeste kohta, kes on oma rahvuseks märkinud eestlane.

Booking.com andmetel on eestlaste lemmikpaigaks Riia. See ei üllata Lelde Beņķet, kes töötab Läti Turismiarenduse Agentuuris turundusspetsialistina. Tema sõnul on Eesti turistide arv Lätis kasvanud aastaga 16,5 protsenti.

Mullu käis Lätis rohkem eestlasi kui Tartus on elanikke - ligi 106 000 inimest. Teine tõeline turismimagnet oli Sankt-Peterburg. „Esiteks on see taskukohane,“ ütles õpilane Toomas Mäe, kes veetis emaga neli päeva Peterburis. Reis läks ühele inimesele vaid paarsada eurot maksma. „Kogu linn ja õhkkond on Eestist hoopis erinev. Tundus, nagu oleks iga maja eraldi kunstiteos,“ ütles Mäe.

Viin on uus Sharm el-Sheikh?

Uueks kuumaks sihtpaigaks on saanud Austria pealinn Viin. Isegi Austria turismibüroos on Eesti turiste märgatud. Möödunud aastal kasvas selles Mozarti ja Beethoveni kodulinnas Eesti turistide arv lausa kolmandiku võrra. Ööbimiste arv veelgi enam. „Viin on väga hüppeliselt muutunud populaarseks reisijate seas. Me usume, et eestlased tulevad selle trendiga kaasa,“ ütles Ekspressile Viini ametliku turismibüroo pressiesindaja Florian Wiesinger. „Lisaks aitas kindlasti kaasa Tallinna-Viini otselennuühendus sel suvel.“

Booking.com saatis Ekspressile ka teise tabeli. See näitas, kus kasvas mullu külastajate arv kõige rohkem aasta varasemaga võrreldes. Peterburi ja Viin olid ka selles nimekirjas kõige popimad.

Kolmas popim paik on eranditult Soome. Populaarsus kasvab just Helsingi külje alla Espoosse reisijate seas. „Igal aastal mõtleme, mida eestlaste ja rootslastega teha,“ ütles Hanna Saari, Espoo turismibüroo projektijuht. Tema sõnul tullakse lähiriikidest Soome niikuinii. Kas neile peaks Soomet veelgi enam promoma? Sel aastal otsustati piiratud eelarve suunata Hiina turistide meelitamisele.

Kodumajutus Lõuna-Euroopas

Kodumajutuse vahendaja Airbnb andmetel on eestlaste lemmikpiirkonnaks Lõuna-Euroopa: Itaalia, Hispaania ja Prantsusmaa.

Väljaspoole Euroopat Airbnb’ga väga ei kiputa.

Hostelworld on mõeldud neile tõelistele seljakotimeestele, kes teistega ühes ruumis ööbida ei karda. Selle otsingumootori abil broneerisid eestlased voodikohad eelkõige Inglismaale, Hispaaniasse ja Taisse. Kaugematest riikidest aga näiteks ka Brasiiliasse.

„Valisin kõige kaugema ja minu jaoks põnevama koha,“ ütles pärnakas Tiina Merivee. „Samal ajal toimus Rio de Janeiros ka sambakarneval. Hing ihkab tagasi. Seal on imeline loodus, kuum kliima ja õnnelikud inimesed.“

Ka Tai on endiselt väga kuum koht. Jens elab perega Tais ja korraldab seal eestlastele kohapeal reise. Tema sõnul on viimastel aastatel lennupiletid Taisse soodsamaks läinud. Reisi saavad lubada endale nüüd ka nooremad. „Tais on väga lihtne puhkamas käia,“ põhjendas ta kasvavat huvi selle Aasia riigi vastu. „Siin on hea toit, turvaline, arstiabi maailmatasemel, imeline loodus ning soe ilm ja merevesi garanteeritud.“

Kaugematest paikadest oli eestlaste lemmikutest ka näiteks Tšiili, Malaisia ja Uus-Meremaa.