Helme selgituse kohaselt luges president lihtsalt ühte Ekspressi artiklit ning läks selle peale emotsionaalselt närvi. „Ta ei käitunud adekvaatselt. Ta käitus nagu tavakodanikust naisterahvas, keda üks artikkel ajas endast välja,“ ütles siseminister.

Ekspress avaldas tollel päeval tõesti ühe artikli Marti Kuusiku kohta („Marti Kuusiku suur saladus: peretuttavad räägivad, et uus minister on väga vägivaldne ja on kahel korral purustanud oma naise käeluu"), aga tegime seda alles pärast Kuusiku ametisse nimetamist ning pärast presidendi vastavat aktsiooni.

Delfi avaldas foto lahkuvast presidendist esmaspäeval kell 15.26. Lugu minister Kuusiku kohta ilmus kell 15.38.

Seega on ajas rändamine ainus võimalus, kuidas riigipea sai kõnealust lugu lugeda enne Kuusikuga seotud aktsiooni. President pidi tulevikku rändama, artikli läbi lugema, emotsionaalselt närvi minema, tagasi minevikku pöörduma ning säilitama emotsionaalselt närvisolekut.

Ajas rändamine on olnud alati inimkonna üks suuri unistusi.

Mil viisil Kadriorg selle teadussaavutuse ellu viis, on seni veel mõistatus. Pole välistatud, et tegemist on nn Süvariigis loodud seadmete ja tehnoloogiaga.

Ajamasin leiaks rohkelt kasutust. Muuhulgas saaks tema abil lahendada Eesti ajaloo Suure Mõistatuse, kuhu kadus pärast Madisepäeva lahingut Sakala vanema Lembitu pealuu.