Harju maakohus mõistis täna Šmutovi süüdi Kosmikute basskitarristi Raivo “Kõmmari” Rätte provotseeritud tapmises. Kui otsus jõustub, tuleb süüdlasel minna 2 aastaks 5 kuuks vangi.

Šmutov võib vaidlustada süüdimõistmise Tallinna ringkonnakohtus 15 päeva jooksul. Musta sõnul pole vastavat otsust praegu tehtud. “Klient otsustab, kas vaidlustada või mitte” rõhutab advokaat.

Mõistetud karistus jääb oluliselt alla prokuröri poolt nõutud 7 aastasele vangistusele.

Kohtunik Katre Poljakova asus seisukohale, et Rätte surma näol polnud tegemist mitte tahtliku tapmisega, vaid ohvri poolt provotseeritud tapmisega.
OTSUS ON TEHTUD: Kohtunik Katre Poljakova luges Harju maakohtus täna ette Karel Šmutovi süüdimõistva kohtuotsuse. 

“Kohtu seisukohad pidid paljuski langema kokku kaitse seisukohtadega,” rääkis Must täna pärastlõunal Ekspressile antud telefoniintervjuus. Ta ei olnud jõudnud otsust veel põhjalikult läbi lugeda, sest see on 47 lehekülge pikk.

Eesti kohtutes arutatavad tapmised on tavaliselt nii lihtsad, et otsuseni jõutakse vaid mõne istungiga. Kõmmari asjas toimus neid märksa rohkem - üheksa istungit.

Advokaat Musta ja tema kolleegi Anu Vildi taotlusel süvenes kohus põhjalikult kuriteole eelnenud sündmustesse. Luubi alla võeti Raivo Rätte suhted oma lahutatud abikaasa Palmi Rätte ning viimase uue elukaaslase Karel Šmutoviga.
KOGENUD TEGIJA: Advokaat Sirje Must saab tänavu pidada advokatuuri kuulumise 45. juubelit. Karel Šmutovi kaitsmine on tal olnud viimase aja keerulisemaid kohtuasju.

Kaitsjad panustasid kohtus tõenditele, et Kõmmari ähvardas ja sõimas Palmit ja Karelit sotsiaalmeedias. Ööl vastu 2018. aasta 19. juulit läks Soomest saabunud Raivo Tallinnas talle ja Palmile kuuluvasse majja. Mees tungis sõrgkangiga kallale magama heitnud Palmile ja Karelile, kes said löökidest peast vigastada.

Raivo ajas võitluse käigus Kareli majast välja ja käskis tal lahkuda. Autosse istunud Karel aga andis gaasi ja ajas mehe autoga sõna otseses mõttes alla. Kõmmari suri haiglas raskete vigastuste tagajärjel.

Kohtunik Poljakova hinnangul sai Šmutovist tapja tugeva hingelise erutuse seisundis, mille põhjustasid Kõmmari poolne vägivald, solvangud ja ähvardused.