"Kaotasin jälle midagi ära," tunnistas poiss häbelikult. Eelmine kord olid maha jäänud dressid.

Kõne laagri komandandile. "Milline neist 26 jopest?" küsis too.

Selgus, et lapsed läksid läbi vihma sööma, panid joped nagisse. Söögiaja lõpuks oli vihm lakanud ja joped ei tulnud enam kellelegi meelde.

Nüüd on Poolak valmis turule tulema nutinööbiga SmagID, mis peaks hõlbustama infovahetust kaotatud või varastatud asjade või lemmikloomade leidmiseks.

Kristo Sakkeus – enda sõnul "turundus- ja müügipüss" – toob piltliku näite: "Ma kaotasin kassi, kellel oli kaelas pael, mille küljes nutinööp. Loomi kiibistatakse, aga sealt info kättesaamiseks tuleb loomaga sõita varjupaika või loomakliinikusse, kus infot saab maha lugeda. See on tülikas ja aeganõudev."

Nutinööbi puhul peab telefon olema lülitatud lühiväljaside (NFC) režiimile. Kui telefoniga nööpi puudutada, ilmub ekraanile info: "Ruudi, must kass, eriti katsuda ei lase." Selle all nupud, mille abil saab kassiomanikule helistada või meili saata.

Nii oleks nutinööbi abil võimalik kass omanikule palju kiiremini tagasi anda, ilma et peaks looma kuhugi vedama hakkama.

Aku- ega patareitoidet nööp ei vaja, kasutamiseks pole vaja mobiilirakendust alla laadida. Mehed on teinud omal käel turu-uuringu ning umbes 80 protsenti Eestis praegu müüdavatest telefonidest võimaldavad lühiväljasidet.

Sakkeus ütleb, et New Yorgi metroos leitakse iga päev 200 000 kaotatud asja. Turgu oleks.

Esialgu on kavas nutinööbid müüki anda lemmikloomakauplustesse, matkakaupade poodidesse, lisaks mõned tehnikapoed. Ja muidugi SmagID veebipood.

Edasine plaan on vallutada Selverid, Rimid ja Prismad.

Ostja saab nutinööbiga kaasa kaheksakohalise koodi – selle abil on võimalik nööp veebilehel registreerida ning avaldada info, mille kaudu leidja saab ühendust võtta. Võimalik on jääda ka täiesti anonüümseks – leidja saab vajutada nupule ja võtta kõne või saata meili.

Üsna samalaadne lemmikloomade märgistamisteenus eksiteerib USAs, kuid nemad tahavad kasutajailt aastamaksu. SmagID nööp maksab 6,50 eurot ja edaspidi ei tule selle kasutamise eest midagi välja käia.

Poolak on juba nutinööbiga varustanud kontori kiipkaardi, arvuti, telefoni, purjetamisriided ja kanuu, samuti poja koolikoti.

Mis saab, kui nööbiprojekti ei saada pärituul? "Ei midagi. Kodu jääb alles, pere jääb alles. Oleme seda lõbuga teinud," ütleb Sakkeus.

Mis on lühiväljaside?

NFC ( near-field-communication) ehk lähiväljaside on tehnoloogia, mis lubab seadmetel turvaliselt ja lihtsalt omavahel väikesemahulisi andmehulki vahetada.

Andmevahetuses osalevad seadmed peavad olema varustatud spetsiaalse NFC-kiibiga ning ühenduseks olema üksteisest mitte kaugemal kui paar sentimeetrit.

Võimalikke rakendusi on tohutult: mobiilimaksed, uste avamine, ühistranspordi piletid jne.