Aafriklase kaitsja, vandeadvokaat Gennadi Kulli sõnul ei oska gambialane ei lugeda ega kirjutada. Ta kõneleb emakeelena mandinka keelt ning väga vähe inglise keelt.

"Ta tahtis meile väga midagi selgitada, aga tõlk ei saanud kohati tema inglise keelest aru," kirjeldab advokaat Kull oma kohtumist kliendiga.

Kuna kohtualusel on õigus saada infot endale arusaadavas keeles, tellis riigiprokuratuur Harju maakohtus toimunud vahistamisistungile Soomest mandinka keele tõlgi.

"Nii oli lihtsam, sest sama tõlk osales eelnevalt Soomes toimunud menetlustoimingutes," ütles Ekspressile riigiprokuratuuri abiprokurör Evelin Ansip-Kukk.

Gambialase kodu on Helsingis Vantaal. Soome saabus ta kunagi elama oma sõbranna juurde. Eesti võimude taotlusel nabis Soome politsei mehe kinni ja saatis ta Tallinna. Mehe korteri läbiotsimisel leiti üle 10 000 euro sularaha.

Gambialast kahtlustatakse seoses ulatusliku rahvusvahelise narkoveo korraldamisega. Selle käigus tõid kullerid Hispaaniast Barcelonast saabuvate reisilennukitega Tallinna marihuaanat. Uimasteid ei müüdud Eestis, kullerid toimetasid oma salakauba reisilaevadega edasi Helsingisse.

Eelmise aasta lõpul tabati Tallinnas üks selle jõugu huvides tegutsenud välismaalasest kuller ligi üheksa kilogrammi marihuaanaga.