Kohtusse jõudnud tüli sai alguse mullu mais, kui USAst naasnud reisija suunati Tallinna lennujaamas tollikontrolli. Tolliametnik avastas tema pagasist deklareerimata mobiiltelefoni. Reisija ütles, et selle ostis talle kasutamiseks elukaaslane ning ta ei teadnud, et telefonilt tuleb tasuda maksu. Samuti avastati tema pagasist tablett Xanaxit ja kaks tabletti Somnolsi, mille riiki toomiseks puudus ravimiameti eriluba. Reisija selgitas, et need kirjutas talle välja perearst. Ta ostis tabletid Eestist ja võttis need kaasa võimaliku lennuhirmu puhuks, mitte kaubana äritsemiseks. Seda näitas kasvõi nende kogus – kolm tükki.

Reisijat kaitsnud vandeadvokaat Kaimo Räppo selgitas, et tema kliendil puudus igasugune tahtlus seadust rikkuda. Kaitsja tugines ka sellele, et reisija tuli koju Rootsi kaudu ehk ta saabus juba Euroopa Liidust.

Reisija oli varem karistamata. Ta kahetses tehtut ja selgitas juhtunut teadmatusega. Ta hüvitas kohe kahju ehk tasus telefoni eest käibemaksu.

Aga see ei aidanud, maksuamet laksas talle 340 euro suuruse trahvi.

Maksuametit esindanud Mari-Liis Reidi teatas kohtule, et kuna tema tööandjal pole piisavalt ressurssi kõikide reisijate kontrollimiseks, tehakse tollikontrolli pisteliselt ning kui keegi vahele jääb, karistatakse teda võimalikult rangelt, et „ülejäänud ühiskonna usk õiguskorra kehtivusse jääks säilima“.

Rahvakeeli nimetatakse seda näidispoomiseks.

Kohtunik Parts leidis, et igasugune karistamine peab siiski olema kaasuspõhine. Seaduse mittetundmine ei vabasta küll karistusest, aga sel korral oli tegemist vähetuntud nõuetega. Kohtuniku sõnul on raske orienteeruda seadusandlike aktide rägastikus, sest inimene peab ravimite üle piiri toimetamisel ühekorraga tundma tolliseadust ja sotsiaalministri määruseid, mistõttu „on inimlikult mõistetav, et isik antud väärteo ettevaatamatuse tõttu toime pani“. Parts märkis, et maksu- ja tolliamet peaks läbi mõtlema, kuidas reisijad piiril paremini nõuetest teavitada. Samuti peaksid perearstid ravimeid välja kirjutades patsiente hoiatama, kuidas võib rohtusid üle piiri viia.