Ekspress selgitas välja, et kui USA president Donald Trump kohtus aprillis Balti riikide presidentidega, siis jutuajamise alguses ajas ta tõesti segamini Balti riigid ja Balkanid. Aga muu, mida Le Monde ja seda viimastel päevadel refeerinud teised kanalid kirjeldanud, ei toimunud.

Polnud seal süüdistusi sõja algatamises ega üldse süüdistavat tooni, ei öeldud isegi sõna "Balkan". Oli pigem joviaalses stiilis tervitus umbes "kõvad sõjamehed" või "kõvad kutid", mis kontekstis tekitas mulje, et ajab Balti riigid ja Balkani sassi. Lihtsalt hetkeline elevus (eksitus parandati kohe ka ära) ja edasi läks kohtumine juba, küll Trumpi võtmes, täitsa tavapärasel moel. Ei saanud külla tulnud Balti riigijuhid vähemalt selle Trumpi keelevääratuse tõttu mingit traumat.

Et lugu pool aastat hiljem Prantsuse ajalehe Le Monde kaudu välja tuli, näitab aga midagi muud. Sõitsid ju Eesti, Läti ja Leedu presidendid pärast Ameerikas käiku Prantsusmaale Emmanuel Macroniga kohtuma. Eks seal Prantsuse presidendiga muljetati kohtumist Trumpiga ja sealt omakorda lekkis asi mitu kuud hiljem Prantsuse meediasse.