Eestis alustas riigiprokuratuur Alaveri tegevuse uuri­miseks kriminaalasja 11. märtsil. Samal päeval otsis keskkriminaalpolitsei läbi Alaveri elukoha Tartus, võttes sealt ära sülearvuti, tahvelarvuti, kaks mobiiltelefoni, neli mälupulka ja hulganisti pabereid.

Sidevahenditest said uurijad kätte Alaveri ­gmaili-kirjavahetuse ja WhatsAppi sõnumid. Paberite hulgast leitud ravimiretseptid paljastasid omakorda perearst Tarvo Kiudma ametialase rikkumise, mis tõi arstile kaela terviseameti rahatrahvi.

Sportlaste kallutamine dopingu võtmisele on Eesti seaduste järgi nii tühine kuritegu, et selle avastamiseks pole lubatud jälitustegevus. Politseil puudus õigus Alaveri telefonikõnesid salaja pealt kuulata ja tal sabas käia.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern kinnitas Ekspressile, et Alaveril oli kuni läbiotsimiseni võimalus tõendite hävitamiseks.

„Meile teadaolevalt ta seda võimalust ei kasutanud,“ lausus Pern. „Mina ei näe Mati Alaveri pähe ja ei oska tema käitumist selgitada. Meie oleme rõõmsad, et me need tõendid leidsime.“

Advokaat Aivar Pilv ütles Ekspressile, et tal ole võimalik Alaveri kaitsjana neid asjaolusid avalikult analüüsida, hinnata ja kommenteerida.