Sigrid Laev rahandusministeeriumi pressiteenistusest selgitas, et peagi jõuab Tallinna järjekordne lennuk, mille lastiks on peamiselt kitlid. „Kuna peale esmaste kiirete tarnete tegeletakse edasi rongitranspordi abil, võtab ülejäänud hangitud kaupade tarne aega kauem,“ lisas ta.

Minister Aab teatas Ekspressile, et koguHiinast tellitud kaupon juba toodetud ning ligi pool neist on ka Eestisse kohale jõudnud. "Kriisi puhkemisel oli esmane eesmärk tagada kiiresti kriitiline varu vajalikke isikukaitsevahendid. Seepärast toodi need ka võimalikult kiiresti kohale lennukiga Hiinast," selgitas minister. "Nüüd, kus esmased vajalikud varud on Eestis kohal, oli mõistlikum ülejäänud vahendid kohale tuua rongiga, sest see on isegi kuni 20 korda lennutranspordist odavam. Riik hoiab sellega kokku ligikaudu 1,5 miljonit eurot."

Minister lisas, et seni kuni kaup rongiga kohale jõuab, on olemasolevate varudega kõik vajadused kaetud: "Näiteks FFP3 maskide osas on tänase järgi varu 31 päeva, FFP2 maskidel 58 päeva, kirurgilistel maskidel 35 päeva. Jalatsikatete varu on isegi 66 päeva ja kaitseülikondade varu 59. Need vajaduste arvestused on tehtud kõrgenduste vajaduste järgi."

Lisaks Hiinale hangib Eesti riik isikukaitsevahendeid ka mujalt, sealhulgas Eestist. Näiteks maske toodab Sillamäe ettevõte Esfil Tehno.

Märtsis sai Jaak Aab volitused tegeleda isikukaitsevahendite hankimisega. Sellega muutus ta vaat et rahvakangelaseks.

Eelmisel nädalal Eesti Päevalehes avaldatud loos kiitis Aab, et „tänu haiglate, riigiasutuste, sotsiaalministeeriumi ja hankemeeskonna kiirele toimetamisele ja otsustavusele ei tekkinud Eestis olukorda, kus eesliini töötaja oleks pidanud nakatunuga kokku puutuma kaitsevahenditeta, kuigi mingil ajahetkel olid varud kriitiliselt väiksed“.

Samas kurtis minister, et eestlased pole harjunud maske ja muid isikukaitsevahendeid tarvitama ning nende hankimiseks tehtud pingutused „võivad siiski lõpuks luhta minna“.