Inimeste välja teenitud pensioniõigused I samba osas säilivad ka pärast Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist. Realiseerida saab neid ka edaspidi samal viisil nagu seni – isik pöördub pensioni vormistamiseks EL liikmesriigi või Suurbritannia vastavasse riigiasutusse (Eestis on see sotsiaalkindlustusamet) ning inimese lõpliku pensionisumma arvestamisel liidetakse kõikides liikmesriikides ning Suurbritannias välja teenitud pension.

Eesti I ja II pensionisambasse ei ole võimalik kanda muud raha, sh mõne teise riigi pensioniskeemis kogutud raha. Teistes EL-i liikmesriikides II või III sambasse või nn tööandjafondi kogutud raha väljavõtmise tingimuste kohta tuleks küsida Suurbritannia vastavast pensioniskeemist, kuhu praegu raha kogutakse ning samuti saab sealt küsida ka maksustamise reeglite kohta. Soovi korral saate kasutada III samba fonde ja kindlustusseltside tooteid või ka mistahes muid finantsteenuseid oma raha investeerimiseks ja väljamaksete saamiseks.

Kas mõni küsimus on Brexiti teemal jäänud vastuseta? Saada see aadressile greete.lehepuu@ekspress.ee ning püüame leida vastuse.