See tunne, kui rahvuslik lennufirma Nordica on su lennu jälle tühistanud, sind hiljaks jätnud, vales kohas maha visanud või sinu peatusest mööda sõitnud.

Vaata ka Estonian Air, Juhan Parts, EAS, nördima, nördimus, nörritama, nöör kaela, nurisema, Nurr, norima, närima, „Tuule suund on nord“, Nautica, galaktika, „Nöbinina“, öösorr, Norden, Nangijaala, Nangiliima, Rein Lang, Üllar Jörberg, „Nösperi Nönni natuke“, neitsilend, AN-2, Pantokraator, Urr, Porn­hub, chicken line, Kemmerling.

KAERAHELBEKE

Juho Kalbergi (Twitteri-nimega jubejussi) loodud väljend, mis tähistab solvumiskultuuri rahvuslikku erivormi; tüüpi, kes on pidevas solvumusseisundis hümni vähese kasutuse, lipu suuruse, kirikus peeretamise, ebasihipärase soo tegemise, liigse nalja, kahtlase aktsendi ja suitsupääsukeste väärkohtlemise pärast.

Vaata ka riisihelbeke, neljaviljahelbeke, kaerakile, Kaera-Jaan, moosipallike, tupsununnuke, „Mis on linnukesel muret“, aatomikuke, seenemikuke, kapsake, ahvike, tupsuke, nupsuke, suhkrutükike, beebiporgand, „Nukuke“, kännukukeke, kaeraküpsis, palvehelmeke, herkulo, Hercules, lumehelbeke, vihmapiisake, raheterake, pikselöögike, äikesetormike, suitsupääsuke, lepatriinuke, „vana hobune tahab ka kaeru“.

OJASOONEUTRAALNE

Inimene, kes ei tea täpselt, kummale poole hoida skandaalis, mis Eesti ühiskonda lõhestab. Tähistab ka inimest, kellel on Ojasoo asjas lihtsalt ükskõik.

Vaata ka NO99, NO104, hümn, „Kuidas seletada pilte surnud jänesele“, sooneutraalne, unisex, sugu on konstruktsioon, Feministeerium, Virgnia Woolf sind ei karda!, Sugu N, #metoo, struktuurne vägivald, Neutrogena, Neutraal Ziekenfonds.

TINDERELLA

Hellitusnimi naisele, kellega on tuttavaks saadud suhtlusportaalis Tinder.

Vaata ka „Cinderella“, Tuhkatriinu, Cindy Lauper, Nõia-Ella, „Seitse vanatüdrukut“, tinderdama, renderdama, tünder, Meelis Punder, Kate Ryan „Ella Elle L’a“, üllatusmuna Kinder, Kinderstube, „Love Me Tender“, tintla, Ülle Ulla, Kinder, Küche, Kirche, intertüdruk, #Fuckmetoo, trofeenaine, Anu Saagim, stileto, brigadir, Tintoretto, tinistama, tinti panema, tinnitus, tintinnabuli, Justin Timberlake.

KANA

Noorema generatsiooni seas kasutusel sõna „okse“ asemel. „Panin eile kana maha.“ Inimene, kes on oksendanud, on MC Kana.

Vaata ka pärlivann, Roobert, rops, roop, Roberto, roble, riba, köis, hõbekett, konstruktor, kett, Albert, Paavel, ketti panema, pakki maha panema, pakkima, rooberdama, roopima, ropsendama, robespjäärima, onu Roobert tuli külla, köit maha panema, jõehobu panema, konna panema, menüüd esitama, niiti panema, ürjotama, rögastama, Brunot välja laskma, Eskot välja laskma, kajakaid toitma, maomahla ajama, ökama, alieni sülitama, öökima, potti kallistama, öäk.

ANALOOGINIMENE

Inimene, kes eelistab digitaalsele maailmale pärismaailma, e-kirjadele näost näkku suhtlust, hübriidmootorile diislit. Analooginimest ärritavad igasugused äpid ja tehnoloogilised uuendused. Ütle „e-residentsus“ või „iPad“, ja analooginimene läheb näost punaseks ja hakkab kõrvadest suitsu välja ajama!

Vaata ka e-resident, EAS, Steve Jürvetson, riskikapitalist, amfiib­inimene, analoog-digitaalmuundur, Tesla, analoogravim, Alvar Loog, Erik Alalooga, alalisvool, uuendus, Anal Thunder, Anal Vomit, ananass, analoogia, ürginimene, Homo sapiens, e-resistentsus, analgiin, supostaat, selebriit, Edgar Allan Poe, Mai Loog, Foot ­Locker, Sünne Valtri ja Patune Pool, „The Hairy Bikers“, raseerimata bikiinipiirkond.

VAENUTURG

Majandusanalüütik Peeter Tammistu lansseeritud uudissõna, mis tähistab selliste poliitikute mänguvälja, kes teevad panuse soolise, rahvusliku, palga-, maa- ja linnarahva vahelise lõhe rõhutamise ja suurendamise peale, neid pooli teineteisele vastandades ja ise selle pealt mainekasu lõigates.

Vaata ka laenuturg, Nõmme turg, Balti jaama turg, mägraurg, urruauk, päranipuvõie, Marianne Mikko, NASDAQ, kellamees Lible, graavilõhe, graaviforell, mädamuna, munad Hiina moodi, vaevakask, liivakast, vaenukägu, Raimo Kägu, Kristiina Ojuland, RÜE, lihaturg, saepuru, „Laenatud naene“, LIPO, Mainor Meelis, Meelis Pai, Cambridge Analytica, EKRE, Keskerakond, Reformierakond, Donald Trump, tähelepanumajandus, Türkmenistan, vaenlane.

KÕÕMADIPLOMAATIA

Diplomaatia eriliik, mille säravaim (ja seni ainus) esindaja on USA president Donald Trump, kes pühkis Ameerika Ühendriike külastanud Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni kraelt kõõmakübeme. Kas kõõmahelbeke ka tegelikult Macroni ülikonnal puhkas, jääb saladuseks ja polegi enam oluline, sest kogu protseduur jäi kaamerate ette ja kõõmadiplomaat võib oma tegevusega rahule jääda!

Vaata ka saatana kõõm, vana kõõm, kõmri keel, „The Mabinogion“, Hunt Kriimsilm, Ivanka Trump, läbirääkimised, Henry Kissinger, diplom, Diplo, Head & Shoulders, täid, seborroiline dermatiit, jahu, lumi, psoriaas, tsinkpüritioon, ketokonasool, getovend, „In the Ghetto“, lumehelbeke, kaerahelbeke, prantssai, Emmanuelle, targa rehealune, tuulama, kliid, Ketsi-Väints, kokaiinipoliitika.

TÜPS

Uudissõna, mis tähistab soo- ja funktsioonneutraalset elundit keha alaosas. Kasutamiseks olukorras, mis eeldab äärmist ettevaatlikkust pidevalt muutuvate ja raskesti defineeritavate sooidentiteetidega isikutega suhtlemisel. Lansseeritud Mihkel Kunnuse poolt Postimehe arvamusloos.

Vaata ka tümps, küps, küpsis, tups, 2QS, UPS, must auk, Rootsi, võrdsete võimaluste volinik, Hups, Tups ja Lups, libe nagu lutsukala, šnaal, lark, coitus saxonicus, lebotama, Caitlyn Jenner, tantraseks, Rolf Junior, Eurovision, Mart Normet, Roosa Udu, nebula, ei liha ega kala, Brasiilia vahatamine.

SÜNNITUSKOHT

Koht naise kehal, kust staarastroloog Igor Mang tema vastuvõtule tulnud õrnema soo esindajaid vastu nende tahtmist krabas. „Jalad natuke laiali. Ma lähen sinu sünnituskoha peale,“ kõlasid Mangi sõnad ühele tema juurde oma tähekaarti analüüsima tulnud naisele.

Vaata ka horoskoop, tšakrate avamine, puuõõs, Sulfa, Maaleht, Elvis Presley „It’s Now or Never“, Lasnamäe, sotsiaalkorter, Janek Mäggi, põllu peal sünnitamine, Edgar Savisaar, meestevastane kampaania, „Must habe tahab teada“, „Grab them by the pussy“, Donald Trump, what’s new pussycat, kaaliumpermanganaat ehk tripperililla, ahvileivapuu, „Absolutely Fabulous“, astraalkeha, pervitiin, zombikurk, Hindu Kush, Merivälja meteoor, veenuseking.

TOBLERONE TUNNEL

Šveitslased on kindlasti uhked, et nende kodumaalt pärit šokolaad nimega Toblerone tähistab ka üht uut „isuäratavat“ ilutrendi. „Toblerone tunnel“ kujutab endast kolmnurkset auku, mis jääb naisterahva reite ülaosa vahele, kohe intiimpiirkonna alla. Toblerone tunnelite vaatlust on eriti hea teha Instagramis.

Vaata ka Kim Kardashiani tagumik, Jennifer Lopezi tagumik, tunneli lõpus on valgus, duckface, rubiinpunased huuled, täitesüstid, Anna-Maria Galojan, Helsingi-Tallinna tunnel, Bastioni käigud, Saia kang, Rein Lang, Angeelika Kang, PAWG, šokolaad Nurr, „Šokolaadist prints“, golden shower, Riho Terras, illuminaadid, vaarao needus, Marabu, Fazer, faeces, Igor Mangi tagumik, Twix, Snickers.

TUTSKE

Sõna, mida kasutab aktiivselt poplaulja ja saatejuht Karl-Erik Taukar. Näiteks soovis Taukar oma fännidele Facebookis uue singli „Salaja“ ilmumise puhul „Head kuulamist, jagamist ja tutsket nädalavahetust!“, varem on aga kiitnud Tartu toidukoha JOP tutsket burgerit. Ole ise ka ikka tutske, Karl-Erik!

Vaata ka ebatutske, tutipluti, turske, nätske, vintske, raske, sitke, priske, tutsakas, tuts, tutt, krutskid, sutsakas, turd, tüüakas, tümakas, matsakas, nutsakas, krapsakas, tüüakas, Myrakas, töllakas, dude, Andrzej Duda, Desmond Tutu.

TEHASERAIBE

Elo Kiivet kasutas kultuurilehe Sirp juhtkirjas Est-Fori tselluloositehasest kirjutades sõna „tehaseraibe“ – „peaasi et tehaseraibe saab metsa, silma eest ära“, oli Kiivet kriitiline. Tähelepanelik lehelugeja arvas aga omakorda, et „kas Sirpi ennast ei pea üleval maksumaksjaraibe, kellele on oluline ekspordiraibe?“.

Vaata ka rakvere raibe, harilik tõlkjas, nälkjas, korjus, raipehais, sindrinahk, kooljas, kadunuke, „Laip on laip“, laibamatus, põletusmatus, topis, muumia, roadkill, ­roadkill ­cuisine, Termopüülid, lubjatehas, krüogeneetika, H. Pöögelmanni nim. Elektrotehnika tehas, kutsikavabrik.

VELOPAUS

Keskealist meesterahvast tabav jalgrattavaimustus (Twitterist). Velopausi ajal investeeritakse suuri summasid professionaalse taseme sportjalgrattasse, hüdraulilistesse ketaspiduritesse, Bluetooth-käiguvahetajasse, jalanõudesse, kiivrisse ja treeningurõivastusse, mille tulemusel inimene hakkab sarnanema ratastele tõstetud kireva, eluohtliku ja kihutava kileviineriga.

Vt ka Der Dratesel, Aavo Pikkuus, kodaravõti, vibropump, mensuur, eesnäärme massaaž, torujuhe, latimeeria, kahvel, ventiilikumm, velodroom, velotrekk, velossipeed, menopaus, suitsupaus, Tour de France, Erika Salumäe, Tanel Kangert, „Ehh, uhhuuduur“, Priit Pullerits.

MATUSEPIDU

Viljandis Mureli tänaval toimunud lärmakas pidu, kus muuseas põletati autorehve. Kui politsei meeleolukale peole jõudis, tuli välja, et tegemist oli ühe Odessas hukkunud meesterahva matustega. „Selgus, et seltskond täisealisi pidas matusepidu, mis väljus kontrolli alt ega arvestanud ümberkaudsete inimeste soovi öörahule,“ kommenteeris politsei pressiesindaja.

Vaata ka sütti-sütti, lõke!, matusebüroo, hauakivi, Haudi.ee, kirst, pärg, pits viina, „Bemmi kummid“, „Tulnukas ehk Valdise pääsemine 11 osas“, „Kummi-Tarzan“, „Pulmad ja matused“, „Minu pirakas Kreeka pulm“, peied, peiupoiss, reied, kanakints, vorstipidu, tutipidu, öölaulupidu, punklaulupidu, soolaleivapidu, pulmapidu, lõpupidu, tühjendusmüük, reoveepaak, „Viljandi paadimees“.

ALKOHOOLIMA

Püstijalakoomik Daniel Veinbergs säutsus Twitteris, et „riik võiks leppida et eestlase alkoholism polegi ravitav ja luua parem kampaania: kui jood, siis ole vähemalt norm vend. Ära ole alkohoolimatu. Alkohooli.“ Nii et napsulemb eestlane, alkohooli!

Vaata ka Sõbralik Eesti, hoolimatu, „Rooli võim“, hoolekandeasutus, baar Vool, Vootele Hansen, ei ole hoo ega hoobi vahet, hoovad, joomar, Oot-Oot disainmööbel, oote­aeg, ­ootaja aeg on pikk, „Kroolin nagu jaksan“, Krõlovi valmid.

ÜLEKAALULINE TUBANE MERISIGA

„Eesti liberaalne Reformierakond ei meenuta enam energilist ja usinat oravat, vaid pigem ülekaalulist tubast merisiga, kellel pole seost ei mere ega sigadega,“ salvas reformierakondlane ja IT-miljonär Andrei Korobeinik. Valimiste lähenedes hakkavad sappi pritsima ka tavaliselt tubaselt vagurad poliitikud.

Vt ka feim, sull, rate.ee, reformatsioon, paavsti bulla, 10 miljoni dollari afäär, pasknäär, orikas, kult, kultuur, sirp, müürilill, sabatu näriline, brutselloos, okassiga, Eesti suur valge siga, tüügassiga, Sigatüüka kool, minisiga, salatsigur, orav, ninasarvik, saabastega kass, hamster, rott, tsirkuseahv.

SKÄFF

Eriti terav ja pikantne kuulujutt. „Kas sa viimast skäffi oled kuulnud?“ küsitakse sult täna õhtul kokteilibaaris.

Vaata ka kõlakas, huhu, klatš, külajutt, tühijutt, Kroonika, klatšijutt, faama, ilmajutt, kuuldus, kumu, kõmu, lorijutt, kõlakas, kõlin, kõmujutt, kell, tagaseljajutt, pasta, kelbas, sosin, Kalju Ranna Valitud Sahinad, laim, naised saunas rääkisid, snüüs, shnaal, elu24, Perekool.

TOKSILINE

Oxford Dictionaries valis 2018. aasta sõnaks „toksiline“. Inimesed kogu maailmas on seda sõna internetist otsinud, et kirjeldada töökohti, koole, suhteid, kultuure ja stressi. Rääkimata juba #MeToost, Brexitist ja poliitiliste liidrite retoorikast kogu maailmas.

Vaata ka mune toksima, oxekött, Tallink, Modern Fox, Feministeerium, „munadega minister“, salmonelloos, surströmming, Britney ­Spears „Toxic“, Viru Keemia Grupp, toksiin, mürk, mürgitama, mürkmadu, toksoplasmoos, toksiline maskuliinsus, TOPS, Topshop, Kate Moss, kataloog Select.

NANOINFLUENTSER

Täiesti tavaline, mitte millegi poolest silma paistav digikodanik, keda brändid on hakanud enda esindajaks võtma ja oma toodete reklaamijaks palkama. Nanoinfluentseril võib olla vaid 1000 jälgijat. Kui teie noor sugulane sotsiaalmeedias heast peast ja mõõdutundetult mingit jogurtit või burksikioskit kiitma hakkab, siis on temastki saanud nanoinfluentser.

Vaata ka Olav Osolin, inf­lu­entsa, tatitõbi, logorröa, verbaalne kõhulahtisus, Jürgen Ligi, jutupaunik, ninnu-nännu, Nanking, naksitrallid, huina-muina, Mallukas, seksrevolutsioon, käsitöövõileib, minigarh, Paljas Porgand, auf Wiedersehen.

RUSIKAPOLIITIKA

Kultuuriminister Indrek Saar sõnastas Õhtulehes ilmunud arvamusartiklis, et „rusikapoliitika on see, kui vägivallast saab poliitika tegemise vahend ja poliitikast omakorda vägivalla õigustamise tööriist“.

Vaata ka suslik, Indrek Tarand, EKRE, lahtiste uste päevad, reaalpoliitika, politico.eu, lusikat nurka viskama, Silver Anniko „Rusikad“, „Ruslan ja Ludmilla“, musike, kullapai, sadomasopoliitika, koprofaag, Karl Lemani poksiklubi, „Õnne 13”, Pokemon.