Erakordne oli just leitud fentanüülikogus, millest oleks politsei arvestuste kohaselt jätkunud joobe tekitamiseks umbes poolele miljonile inimesele. “See kuulub kahtlemata viie suurema koguse hulka, mida politseil on õnnestunud viimastel aastatel tabada,” märkis Põhja prefektuuri organiseeritud kuritegude talituse juht Leho Laur.

Juhtumiga seoses kahtlustatakse kokku 18 isikut, kellest 2 on naised. Osa pundist vahistati selle aasta hakul ja kevadel, viimased seitse augusti alguses. Grupp tegutses üle Tallinna ja oli jagatud hierarhiliselt mitmeks tasemeks: tänavamüüjad, varustajad, kullerid, informaatorid ja kaks juhtfiguuri, kes kogu äri Lasnamäel kureerisid. Nad ei kasutanud mobiiltelefone, kohtumised toimusid silmast silma. Peidiku ülesleidmiseks jagati grupi liikmete vahel laiali nn aardekaardid.

“Süsteem oli üles ehitatud nii, et tipumehed ainet ei puutunudki, ja müüjad ei teadnud, kes seal üleval asja juhib,” ütles Laur. Kes need kaks juhtfiguuri on, ei saa praegu avaldada ei Laur ega uurimist juhtiv ringkonnaprokurör Vahur Verte.

Mõlemad siiski möönavad, et tegemist on varem kriminaalkorras karistatud isikutega, üks vabanes vanglast alles pool aastat tagasi. Mehed elatusid tõenäoliselt vaid narkootikumide müügist, riietusid edevalt ja sõitsid uhkete maasturitega. Läbiotsimise käigus võeti ära suures koguses sularaha, sõidukeid ja ebaseaduslikke relvi.