See ei tähenda, et vägivalda oleks vähemaks jäänud, pigem vastupidi.

„Vägivallatsejal on praegu „hea“ keskkond – nii tema kui ka ohver on pidevalt kodus. Kui ohvril oli enne võimalus suhelda tööl või minna abi otsima ajal, kui vägivallatseja oli tööl, siis see tee on praegu ära lõigatud. See kahandab tõenäosust, et inimene abi küsib,“ ütleb sotsiaalkindlustusameti ohvriabi talituse ja kriisitelefoni juht Mari Tikerpuu.

Ka naiste tugikeskustest abi otsijate hulk on vähenenud, mitmes Eesti paigas on varjupaigad tühjad.

Aabivajajateni jõudmiseks on ohvriabi töötajad hakanud ise endiste klientidega ühendust võtma. Ka neist kõnedest on selgunud, et inimene vajab taas abi, kuid ei saanud seda ise küsida.

„Oleme endiselt olemas!“ ütleb Tikerpuu ja rõhutab, et eriolukorras on suur roll kõrvalseisjatel. Need, kes on saanud eriolukorraga kohaneda ja kellel on nüüd aega märgata naabritega toimuvat, võiks abivajajatest teada anda.

Kriisiabi telefonilt otsitakse rohkem emotsionaalset tuge. Ärevust ja muret tekitab viirus. Kuhjunud sotsiaalprobleemide tõttu on suitsiidikõnede arv kolmekordistunud.

Ohvriabi kriisitelefonilt 11 6006 saab abi igaüks, kes langenud kuriteo või vägivalla ohvriks.

***

Aita Sinagi! Eesti Ekspress tegi koos Marati ja Sangariga „Kevade“ filmi teemalised T-särgid ning näomaskid, millega turgutada eriolukorrast räsitud vaimu ja teha head. Marati veebipoest tellitud särgi või maski tulu annetame koroonakriisi varjatud mõjude leevendamiseks MTÜ-le Naiste Tugi- ja Teabekeskus.