Juba täna (kolmapäeva) pärastlõunal väljub Tallinnast erilennuk, millega kultuuriminister Tõnis Lukas sõidab reliikviat koju tooma.

„Oleme saavutanud Poolaga kokkuleppe, et seda lennukit piiril alla ei lasta,“ ütles välisminister Urmas Reinsalu. Ta lisas, kuidas loodab südamest, et poolakad peavad seekord sõna. „Eesti autoreisijatega läks tõesti veidi nihu. Tagavaravariandina toob pealuu Eestisse lõunanabamandrilt naasev uurimislaev Bellingshausen Tiit Pruuli juhtimisel.“

Madisepäeva lahingus (1217) maha koksatud Lembitu pealuu avastati Malborki ordulossi muuseumist, teatab Poola juhtiva erakonna Seaduse ja Õigluse Partei häälekandja Wiadomości z kwietnia.
LENDAV MINISTER: Teisipäeval korraldati Ämari lennuväebaasis Tõnis Lukasele (fotol koroonakindlas skafandris) lennukijuhtimise kiirkursus. Just tema lendab NATOst laenatud hävitajaga Lembitu pealuud koju tooma.

Väljaande teatel polnud kolp tegelikult kadunud, vaid kommunistliku režiimi aegne riigipea Wojciech Jaruzelski kasutas seda tuhatoosina ja keegi ei osanud aimata, et tegemist on hindamatu ajalooväärtusega. „Eks ta natuke tuhmunud oli, aga lasime ta desovahendi ja Fairyga üle ning nüüd särab ta nagu tuttuus,“ ütles pealuu avastaja, Pan Kleksi Akadeemia arheoloogiadoktor Janusz Dziwny.

Valitsusele lähedal seisvate allikate sõnul kavatsetakse pealuu hoiustada Eesti Rahva Muuseumi. Kuna muuseum on eriolukorra ajal suletud, demonstreeritakse kolpa esmalt lafetil, mida EKRE noorteorganisatsiooni Sinine Äratus liikmed tirivad aeglasel käigul mööda uulitsaid. Esmalt Tallinnas, siis Viljandis, Tartus ja Pärnus ning vajadusel ka väikelinnades. Uudishimulikud peavad hoidma nii üksteise kui ka pealuuga vähemalt kahe meetri pikkust vahemaad.