30aastasele Läti kodanikule Nikiforovsile ette heidetavad kuriteod toimusid eelmise aasta lõpul. 11. novembril haaras ta Põhja-Tallinnas tänaval kinni 7aastasest tüdrukust. Lapsel õnnestus tema haardest vabaneda ja põgeneda.

Järgmisel päeval haaras mees Kristiines kinni 14aastasest tüdrukust. Nikiforovs kõndis lapsega koos, kuni ta veidi hiljem haaret lõdvendas, mispeale õnnestus ka sel tüdrukul ära joosta.

Politsei võttis Nikiforovsi novembri lõpus kinni ja avaldas pärast seda tema foto. Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juht Hisko Vares pidas võimalikuks, et mees on rünnanud teisigi lapsi ja palus inimestel sellest teada anda.

Uurimise tulemusel esitas prokuratuur Nikiforovsile süüdistuse alaealistelt vabaduse võtmises. Mees oli nõus, et saab kokkuleppemenetluses aasta ja kuue kuu pikkuse vanglakaristuse. Sellest kolm kuud pidanuks ta kohe vangis istuma ja ülejäänud karistus jäänuks tingimisi. Ühtlasi kohustus ta osalema sotsiaalprogrammis.

„Tundus vähe,“ ütles kohtunik Kallin Ekspressile, miks ta prokuratuuri küsitud karistuse tagasi lükkas. Alaealiselt vabaduse võtjat käsib seadus karistada ühe- kuni viieaastase vangistusega.

Erinevalt prokuratuurist näeb Kallin mehe tegevuses veel kahte kuritegu – ähvardamist ja vägivalla tarvitamist.

Samuti mõjutas kohtuniku otsust see, et Nikiforovs ei öelnud politseile, miks ta lapsi endaga kaasa sundis tulema ja õigustas ennast.

Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel ootab Nikiforovsit uus ülekuulamine. Pärast seda otsustatakse, mis temaga edasi teha.