Saatejuht: Valitsuskoalitsiooni poliitikud on otsustanud Riigikogus peatada apteegireformi. Samas see ettepanek, et seadustada aastast 2020, et apteegi enamusosanik saab olla üksnes proviisor. Selle ettepaneku tegi 2015. aaastal just Keskerakonna riigikogu fraktsioon, mille liige olite ka teie, Jüri Ratas. Ja teie ka hääletasite täna kehtiva seaduse vastu võtmise poolt. Selgitage palun, miks te nelja aasta eest toetasite, et enamusosalus apteegis saab kuuluda ainult proviisorile ja nüüd tundub, et te enam ei toeta oma toonast nõudmist.

Ratas: Jah, siin teie saates peab olema alati igaks küsimuseks valmis. Ma loodan, et ma nüüd ei eksi. Ravimiseaduse muutmise seaduse lõpphääletus oli vist 18.02.2015 ja seal hääletasid 65 saadikut poolt, võib-olla ka 66, äkki eksin ja minu teada vastu polnud keegi. Järgmine küsimus, ravimiseaduse ja tervishoiuteenuste seaduse korraldamise seaduse muutmise seaduse lõpphääletus, mis oli 21.05.2014 ja minu teada ma seal hääletusel ei osalenud. Kui te küsite põhjust, siis ma tõesti ei oska viie aasta järel öelda. Aga küsimus on ikkagi selles, et kas lükatakse see edasi, see reform alates 01.04.2020, kas seda muudetakse või see jääb nii nagu täna on. Täna ütles sotsiaalminister infotunnis, et hetkel ei ole ühtegi muudatust kokku lepitud ja minu teada vastab see ka tõele, ta ei valetanud selles. Tõsi on see, et on teemale pandud, et teatud muudatusi selles reformis võiks ja tuleks teha. Ärme unusta, et seda arutas nii 12., 13., ja 14. riigikogu ja see, et me sellel teemal arutame...Me ju vaatame seda, kuidas on ravimite kättesaadavus apteegivõrgu osas, et me nüüd drastiliselt ei vähendaks apteeke, et inimesed ei saagi pärast apteeki minna. Vabandust, tuleks tagasi Võru teema juurde. Mina tõstatasin ka apteegiküsimuse, et kui elekter on ära, kuidas ravimeid kätte saada. Apteegireformi osas on väga oluline ka see, et mis on hinnatasand. Neid asju on soovitud arutada, valitsuskoalitsioon on teinud töörühma, sinna panustab ka Riigikogu vastav komisjon ja kui leitakse mingi kokkulepe, siis tuleb need kokkulepped seadusesse teha. Sotsiaalministeerium kutsus minu teada teisipäeval kohtumisele nii Apteekide Ühenduse, Apteekrite Liidu ja Proviisorite Koja, et tekkinud olukorda arutada ning kahjuks väikese etteütlemisaja tõttu ilmselt Apteekide Ühendus kohale ei tulnud.

Saatejuht: Seal oli suur probleem see, et taheti arutada selle üle, et see seaduse eelnõu, mis on juba vastu võetud ja jõustub 1.04.20, aga Apteekide Ühendus on teinud riigile ja ka proviisoritele omapoolse pakkumise, et need apteegid, mis tegutsesid juba enne 2015. aastat, nemad võiks jätkata vanaviisi, uued saaksid asutada uute reeglite kohaselt. Mis teie seisukoht on?

Ratas: Igal juhul võiks komisjon seda arutada. Meie eesmärk on, et tagada üle Eesti ravimite kättesaadavus ja et ravimite hind püsiks siiski taskukohasena.

Saatejuht: Ehk siis vastust me praegu ei saanud.

Ratas: Nagu ma ütlesin, seda arutatakse veel. Ei saa nii, et arutelu käib ja peaminister ütleb, et see on lõplik lahendus, nii ei ole.

Saatejuht: Avalikkuses on siiski küsimus õhus, et kuivõrd on Keskerakonna valmidus apteegireformi üle vaadata seotud sellega, et kolmandas kvartalis sai Keskerakond 100 000 euro suuruse annetuse ettevõtja Ivar Vendelinilt, kes on Margus Linnamäele lähedane äripartner?

Ratas: Ei, kindlasti mitte. Selle annetusega ei saa see kindlasti seotud olla.

Saatejuht: Aga kuidas te vastate inimestele, kellel on jäänud mulje, et ettevõtjad justkui saavad Eestis parteidele annetusi teha ehk osta endale meeldivaid seadusemuudatusi?

Ratas: Vastan, nagu ma alati olen vastanud, et see ei ole vähemalt Keskerakonna puhul kindlasti mitte võimalik, et ostetakse läbi mingite annetuste ühe või teise regulatsiooni muutus seaduses.