Roosa lehe Äripäev tellijad peaksid olema üpris digitaalsed inimesed, ent paberlehe kadumine nädalapäevadel on ikkagi kurb. Paberleht kehtestab ennast, kui ta juba kord laual on. Ühtlasi on paber rahulik, lugedes ei karga reklaamid lahti. Internetis leiab äriinimene eest Financial Timesi, Bloombergi, Wall Street Journali, Delfi Ärilehe... Pole paberit, pole enam ka prominentsust.

Saunaga koroona vastu


102aastane New Yorgi eestlane Endel Uiga õpetab: „Viiruse kohta leidsin, et see on väga kuumuse tundlik ja seda võib hästi saunas kuumaga arstida, nii et katsun oma sauna jälle tööle panna. Soovitan seda ka teha. Soomes on näiteks ainult 4500 juhtu 5,5 miljoni inimese kohta. Nemad on tublid saunas käijad.“

Inimesed läksid kriisist ­hoolimata liikvele


Koroonahirmus kodus püsimine on rahva ära tüüdanud. Kui aprilli esimese kahe nädala peale langes Elroni rongireisijate hulk 80 protsenti, siis möödunud nädalal kasvas reisijate hulk veerandi võrra. Rongide täituvus on kohati suisa 40 protsenti. Mai keskpaigas tihendab Elron ka sõiduplaani.

Teadlased leidsid sadu ­koroonaviirusi


Uute (koroona) viiruste avastamisele ja pandeemia ennetamisele pühendunud teadusrühm EcoHealth Alliance on kogunud viimastel aastatel üle 15 000 nahkhiireproovi. Neist avastati ligi 500 uut koroonaviirust. COVID-19 ilmnemisel võrdles Wuhani viroloogiainstituudi teadlane Shi Zhengli proovi EcoHealth Alliance’i poolt andmebaasi kantud 500 prooviga ning leidis 96,2 protsenti identse vaste prooviga, mis võeti 2013. aastal Hiinast Yunnani nahkhiirte koopast. See viitab, et toona leitud viirus oli kas praegust epideemiat põhjustava viiruse esiisa või lähisugulane. Wuhani teadlase hinnangul on väga tõenäoline, et vahepeal kandis viirust loomne peremees, kes andis selle edasi inimestele.

Ekspressi küsitlus: ei maskidele


Ekspress esitas enda Facebooki-lehel küsimuse: „Kas oleksite valmis koroonaviiruse leviku tõkestamise nimel aasta lõpuni maski kandma?“ Sellele vastas 488 inimest. 54 protsenti vastanutest ütles, et ei oleks valmis maski kandma, 46 protsenti märkis, et oleks.

Inimeste maskitaluvus on aga langevas trendis. Kui Kantar Emor küsis, kas inimesed peaks eriolukorras avalikes kohtades maske kandma, langes nädalaga usk maskide kandmise tõhususse 67 protsendilt 57 protsendile ning lisandus kõhklusi, et maskid ei kaitse viiruse leviku eest piisavalt.