LIBAUUDIS: Peeter Ernits esitles antud pilti tõe pähe.
Riigikogu liige Peeter Ernits jagas Facebooki-kontol fotot, mis pidi kujutama olukorda Malmös: suur ujulabassein on täis mustanahalisi noorukeid, kelle seas paistab ka üks luikvalge mees. EKRE ridades riigikokku kandideeriva Ernitsa fännide hulgas põhjustas pilt palju oigamist ja pahameelt: „Nii need rootslased oma riigi ära kinkinud on“, „Mustanahalised oma suvaliste haigustega suplemas“.

Tegelikult on foto tehtud Keenias ning leitav internetist ka kadreerimata versioonis, kus väliujula kohal on näha kaharad troopilised puud. Kui Ernitsa tähelepanu juhiti valetamisele, õigustas ta ennast, et foto on „illustreeriv“ ja „Rinkebys võiks sellise pildi iga hetk teha“.

Sulling parandas Ratase apsu

Anne Sulling (Reform) avastas vea peaminister Jüri Ratase (Keskerakond) ettekandes, mis nimetab Eestit mõjukuselt 12. teadusriigiks maailmas. Ettekande koostamisel kasutatud andmed näitasid hoopis teadusartiklite keskmist viidatavust. Sullingu andmetel on Eesti 17. kohal. Ratas tänas riigikogus Sullingut täpsustuse eest.

Omniva sabade saladus

Ekspressi ajakirjanik sai kutse ilmuda Tallinnas Omniva postikeskusse rahvusvahelise postipaki järele. Paarkümmend minutit kestnud sabatamise järel anti saadetis kätte – A3-ümbrik, kus oli kolm paberilehte dokumente. Kiri kaalus vaid mõnikümmend grammi. See ongi Omniva pikkade järjekordade saladus: isegi kergeid kirju ei viitsita enam ise kohale viia ja adressaate sunnitakse raiskama aega riikliku postifirma teeninduspunktides.

Ametiühingute võit

Ülikoolides on põhjust šampanjat juua. Rektorite nõukogu leppis kokku, et akadeemilistel töötajatel on õigus 42- kuni 56päevasele puhkusele. Akadeemilised ametiühingud nõudsid, et õppejõududele antaks samasugused sotsiaalsed garantiid nagu õpetajatele.

Töötuid hakkab hindama robot

Töötukassa tahab võtta kasutusele roboti, mis hakkab ametniku asemel määrama töötuskindlustushüvitisi. Sotsiaalministeeriumi seletuse kohaselt kogutakse töötute kohta andmekogudest vajalikud andmed kokku ning süsteem teeb automaatselt otsuse. Oma töös tugineb robot etteantud algoritmidele. Otsuse tegemine sõltub üksnes konkreetsetest valemitest ja numbritest, mille puhul pole mingit kaalutlusõigust.