***

Kanal 2 telesaade „Radar“ paljastas mõni aasta tagasi, et Ausi sahkerdamiste tõttu kaotasid oma korteri kaks vanainimest. Üks neist oli tema pensionärist ämm Rutt Aus, kes kolis häda sunnil elama kipakasse suvilasse.

„Aus, Merikesele ei maksa küll mitte pennigi anda, mitte ühtegi kopikat keegi tagasi ei saa,“ hoiatas ämm teleinter­vjuus oma minia eest. „See ongi niuke inimene, kes tahab teiste kulul elada terve elu, ja hästi elada.“

Soome politsei poolt jaanuari lõpus kinni nabitud, aga seejärel vabaks lastud Aus vaidles kodumaale tagasisaatmisele vastu.

Naise väitel oleks tema elu Eestis ohus. Ta kodu olevat pandud aastal 2015 korstna kaudu põlema, samuti saadetud talle postiga tapmisähvardusi. Viimased paar aastat on ta elanud Soomes ning saab eelmisel nädalal tehtud väljasaatmisotsuse soovi korral vaidlustada.

Merike Aus (varem Linamäe) on tegutsenud sensitiivi ja kaardimoorina. Ette heidetavad kuriteod sooritas ta Eestis 2013. aasta septembrist kuni 2015. aasta aprillini. Tegemist on suures ulatuses ja grupis toime pandud kelmustega.

Alates aastast 2009 kuulub Aus mittetulundusühingu Eesti Kristlik Nõustamiskeskus juhatusse. Saue vallas Ääsmäe külas registreeritud ühing pakkus kriisis ja depressioonis inimestele tasuta nõustamist ja eestpalvet.

Samuti on Aus olnud mitme ehitusfirma osanik ning kristlikke pereväärtusi ja ligimesearmastust kuulutanud MTÜ Global Christian Communities juhte.

Uuritavate kelmuste toimepanemise ajal tegi Aus kristlikus Raadio 7s saatesarja „Nähtamatu maailm“. Septembris 2014 eetris olnud saates arutati teemal „Kas kristlased võivad olla seotud kurjade vaimude poolt ja kus on lahendus?“.