Rasmus Mägi, kes nädalavahetusel tuli Eesti meistriks 400 meetri tõkkejooksus, oleks pidanud ühe medali veel saama. Tema aeg – 48,65 sekundit – oleks talle andnud pronksmedali ka 400 meetri jooksus ilma tõketeta, mille pronks riputati ajaga 48,97 distantsi läbinud Kristjan Joosepi kaela.

KES KORRALDAB KELLE SUHTEID?

Tartu ülikooliga liitmist kartvat eesti keele instituuti nõustab suhtekorralduses Powerhouse. Tõsi küll, praegusel juhtkonnal pole hetkel täit aimdust, kes täpsemalt suhtekorraldajad palkas. EKI palgal on kõigele lisaks nii Urmas Paeda kui ka Sven Mikseri prouad, mis muudab väikse instituudi eriti sitkeks vastaseks.

MOSKVA ON TEADVUSE SEISUND

Kui NASA sond hiljuti Pluutot pildistamas käis, kerkis, nagu alati, üles ka nimede küsimus. Kas nimi on Pluuto (sellisel juhul oleks tegu planeediga) või on tegu objektiga 134340 (numbritega tähistatakse väiksemaid taevakehi). Astronoomid on nimeküsimustes ju alati tuliselt vaielnud.

Üks veidramaid debatte toimus aga siis, kui Nõukogude rakett omal ajal esimest korda Kuu tagakülge pildistas. Astronoomide seas oli reegel, et Kuu pealt leitud “mered” tuleb nimetada teadvuse seisundite järgi. Nii on Kuul Rahulikkuse meri ja Tarkuse meri. Venelased aga panid suures patriotismipuhangus ühele merele nimeks Moskva meri. Rahvusvaheline Astronoomiaühing tuli kokku, vaieldi, kisati ja lõpuks hääletati: Moskva ei ole geograafiline koht, Moskva on teadvuse seisund. Kompromiss rahuldas kõiki.

KULTUURIMINISTEERIUM ESITLEB: JÜRI LINA!

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus otsustas kultuuriministeeriumi eelarvest jagada raha lõimumise jaoks oluliste uudiste loomiseks ja levitamiseks. Riigi toetuse sai endale Etnoweb, mis võis nüüd siis riigi raha eest reklaamida Jüri Lina möödunud nädalal Eesti suuremates linnades peetud loengusarja pealkirjaga “Valedest rabatud”. Loengul räägib Lina muu hulgas sellest, kuidas “riigid ujutatakse võõrameelsete pagulastega üle, hävinguprotsessi käigutamisel (sic!) kasutatakse moslemite jõuke, /-/ terve mõistuse säilitanud kodanike suhtes pruugitakse eriti intensiivseid mõjustusvahendeid, sõimates neid põlastavalt paranoia all kannatavateks vandenõuteoreetikuteks, et neid avalikkusest isoleerida. Sõimu võimendab ajupesijate käsutada olev pimedate armee.” Lisaks pidi loengus tulema juttu ka “uusimatest teaduslikest uurimustest” vitamiinide kohta.