Nädala alguses selgus, et endisest Nõmme sisehaiguste haiglast, kus nüüd tegutseb hooldekodu, on kaduma läinud väärtuslik fresko. Pole selge, kas teos värviti euroremondi käigus lihtsalt üle või langes vandaalide ohvriks.

„Kevadprelüüdi“ nime kandva fresko autor, kunstnik Urve Dzidzaria sai teose hävimisest teada paar nädalat tagasi tuttava kaudu. „See sümboliseerib täielikku kultuuritust,“ pahvatab Dzidzaria.

Dzidzaria maalis fresko Nõmme haigla tellimusel 1994. aastal. See kattis 18 ruutmeetrit ning oli maalitud peenest jõeliivast ja kustutatud lubjast koosnevale krohvile. „Töötasin tihtipeale südaööni ja ööbisin samas haiglas, kabinetis laua peal, et varahommikul taas tööle hakata,“ meenutab Dzidzaria.

Aga kuhu teos nüüdseks kadus, on teadmata. Nõmme Haiglas tegutseva Nõmme Pihlakodu omaniku, ASi Viru Haigla juht Kadri-Ann Tivas kinnitusel pole võimalik, et fresko lihtsalt üle värviti. „Ehitaja väidab, et pilti olemas ei olnud. Krohvitükke langes alla, maja oli ju tühjalt seisnud, tuulte tallermaana.“ Tivas oletab,et fresko langes vandaalide ja niiskuse ohvriks.

Ometi näitavad 2014. aastal filmitud kaadrid, et toona oli fresko veel heas seisus ja ilma kulumisjälgedeta. Freskot käis toona augustis filmimas režissöör Eve Ester, kes tegi Urve Dzidzariast dokumentaalfilmi. Aasta hiljem ostis hoone Viru haigla (mis toona kandis nime Tapa haigla).