Kord sõitis hoovi auto, mees väljus, vaatas ringi, ja sõitis ära. Ühel videol on kaks meest, kes, käed taskus, värsket õhku hingavad. Kõik salvestised pani Mati politsei poole teele.

Märtsi alguses jäävad turvavideole küttepuude vargad. Kratid jäävad autoga puudekoormaga lumme kinni. Kulub mitmeid närvilisi minuteid, enne kui nad minema saavad. Videol on näha nii auto registreerimisnumber kui ka järelkäru number. Hästi on näha ka närvilise varga nägu.


„Auto oli kaamera ees kell 6.25–8.21, enne kaamerani jõudmist oli neil palju teha ja arvan, et vargad olid kohal 6.00 ajal,“ annab sugulane Matile aru. Videod rändavad politseisse.

VARASTE TÕKESTAMISE PLAAN. Mati joonistas Ekspressile, milliseid takistusi ta talu ümber rajas ja kuidas liikusid vargad.

Kahjuks jäi Mati püüniste ülesseadmisega hiljaks, vargad jõudsid viia nii küttepuid kui ka tema vanaema eestiaegse mööbli. Valvekaameratest oli siiski kasu, sest videolt tuvastas politsei kaks pätti. Nende üle kohtu pidamine kujunes aga paraku absurdseks - elanikuta maamajast varastamise liigitas prokuratuur väärteoks, mitte kriminaalkuriteoks.

„See lugu olgu hoiatuseks neile, kel on maal näiteks vanaema, kellel on ilus talumaja, käite tal abiks, testamendi järgi pärite kord selle maja teie, ja ühel päeval surebki ta ära. Ja nüüd hakkavad imelikud asjad seal juhtuma,“ rääkis Mati Ekspressile.