2012. aasta sügisel Sauna tänaval uksed avanud veinibaar. „Esinduslik veinivalik ja harva esinevad semulikud hinnad“ iseloomustati avamisuudises baari. Omanikud jäävad sulgemisotsuse suhtes napisõnaliseks. „Üks koht läheb kinni – mis seal’s ikka!“ märgib Daniel Müntinen.

Tabac

„Laheda õhustikuga brasserie-restoran, millele annavad särtsaka mõõtme Hollywoodi kuldajastu stiilis kokteilid,“ tutvustab Tabac end veel kodulehel. Üks omanikest, Mario Laas kinnitab, et Tabac sulgeb uksed. „Jah, koroonakriisi pärast,“ lisab ta napilt.

Tabac avati alles 2017. aastal.

Red Emperor – suletud uue avamiseni

LUBADUS SEINAL: "Paneme pillid kotti, aga kauaks nad sinna ei jää."

Kuigi pubiomanikud ei soovi sellest veel avalikult rääkida, on lõplik kaalukeel kriisi üleelamiseks sageli rendile andja vastutulek. Riiklik eriolukord ei näinud ette restoranide-baaride sulgemist, kuid kehtestas alkoholimüügi piirangu – kell 22 oli lõpp. Samuti soovitati inimestel püsida kodus. Koha avatuna hoidmine tähendas, et tulud olid nullilähedased, personali palgakulu aga jooksis edasi, samuti tuli tasuda üüri ja terminalitasusid pangale. Kui Tallinna linn tuli aprilli alguses oma rentnikele vastu ning peatas üüri kogumise täielikult, siis paljud eraomanikud nii lahked ei olnud.

Paljude välismaalaste lemmikkoht Red Emperor ütleb oma Facebooki-küljel avalikult välja, et on sunnitud senistest ruumidest välja kolima. „Loodame leida uue kodu ja uksed taas avada, kuid õige koha leidmine võtab aega,“ lisatakse. Baar tegutses samas kohas kaheksa aastat.

Karja Kelder

Eelmainitud põhjusel sulgeb uksed ka Tallinna vanim ehk pool sajandit tegutsenud kõrts Karja Kelder. Omanikud Aare Hallop ja Raul Juur palusid ruumide omanikult maksepuhkust, kuid ei saanud seda, kirjutas Ärileht. Võlgnevuse tekkimisel ähvardati ärimehi kohtuga.

Woodstock


Tatari tänaval tegutsenud rokibaar Woodstock sulges samuti uksed, kuna eriolukorra piirangute tõttu piirati baari tegevust ning langes ära käive. Omanik Urmas Varmi sõnul pole kindel, kas ja kus uksed veel lahti tehakse.

Juur


2017. aasta märtsis Ülemiste linnakusse loodud restorani Juur kiideti nii interjööri kui ka menüü ja joogikaardi poolest. Kuigi Ekspress ei saanud omanikelt sulgemise kohta kinnitust, on tänaseks kadunud restorani Facebooki-leht ning koduleht teatab vaid parandustöödest. 25. maiks on restoranil tekkinud enam kui 11 000 euro suurune maksuvõlg.

Ribe


Vene tänaval asuv restoran sulgeb uksed, kuid suur osa restorani tegijatest jätkab uute omanike käe all (vt kõrvallugu).

Mitmed pubi- ja restoranipidajad ütlevad, et hingasid kergendatult, kui valitsus lubas juba 1. juunist taas ka pärast kella 22 alkoholi müüa. Loodetakse, et soojade ilmadega taandub viiruse levik veelgi ning turistid ja eriti just kohalikud leiavad jälle tee lõbustusasutustesse. Eriti suured lootused on neil, kel on olemas ka väliterrass.

Järgmine tõehetk saabub aga juba sügisel, kui selgub, kui palju õnnestus suvekuudega rasva koguda.

Ühed hullud ujuvad vastuvoolu

RIBEST RADO: Triinu Tapper ja Radoslav Mitro ostsid keset kriisi restorani.

Restoran Ribe vanalinnas Vene tänaval sulges uksed. Õigemini otsustasid omanikud selle müüki panna, koroonakriisi ajendil. Restorani juhataja Triinu Tapper ning kokk Radoslav Mitro, hüüdnimega Rado, vaatasid teineteisele otsa ja langetasid otsuse: meie siit ära ei lähe. Nad kraapisid kokku oma säästud („Ma ei imestaks, kui ma üürikorteri asemel oma madratsi varsti siia peaksin vedama!“ naljatleb Rado) ja küsisid abi sõpradelt („Kõik need tumedad lauad siin tuleb ära lihvida,“ jutustab Tapper) ning ostsid restorani ära. Endised omanikud müüsid Ribe hea meelega maha.

Uus söögikoht hakkab nime kandma peakoka järgi – Rado.

Kas nad ikka ringi on vaadanud? Majandussurutis, vanalinna tänavad on turistidest tühjad, baarid-pubid ümberringi sulgevad uksi. „Eks ta ole küll nii, et vaimustuse ja adrenaliini vahel jääd mõttesse. Aga see oli hea pakkumine ja me oleks hiljem kahetsenud, kui ei oleks proovinud,“ räägib Tapper. Tegelikult just koroonakriisi tõttu tekkis Tapperil ja Mitrol võimalus restorani omanikuks saada.

Raha säästmiseks tehakse palju ise – Mitro lihvib põrandad, Tapper tegeleb kujundamisega. Endisest Ribest kuigi palju alles ei jää.

Mitro on tegev veel kahes restoranis: Platzis Rotermanni kvartalis ning Radios Terase tänaval. Viimasesse rahvast jagub, aga Rotermanni kvartalisse pole kliendid veel tagasiteed leidnud. Mitro usub, et suvi meelitab külastajad siiski sadakond inimest mahutavale terrassile. Restoraniäris on ajad hullud küll: Tallinnas otsib tööd 200 kokka ja teist sama palju teenindajaid. Kui enne kriisi leidsid ühe pädeva inimese kümne tahtja seast, siis praegu on häid tegijaid kümnest üheksa.

„Tahame eestlased tagasi vanalinna tuua,“ ütleb Tapper Rado tulevase kontseptsiooni kohta. Mitro lisab, et hinnad tuuakse alla – pearoa peaks kätte saama mitte rohkem kui 16 euro eest.

„Miks avada praegu uus restoran? Tahame kogu selle jama keskel olla üks helge tuluke. Kõik ei ole kadunud!“ sõnab Mitro lootusrikkalt.