Silmapaistvate “vastuhääle andmata jätjate” seas olid ­Marko Mihkelson, Reet Roos ja Ene ­Ergma, samuti üks kõige valjuhäälsemaid seaduse vastaseid Erki Nool. Silmapaistvaimad “poolthääle andmata jätjad” olid Jüri Ratas, Kalvi Kõva ja Jaanus Tamkivi.

Esialgu paistab, et taevas on pilves, aga muud hullu pole juhtunud, mõni on ametlikult teatanud oma kooselu-kihlusest. PS Kõige valjuhäälsemad seaduse kriitikud ja traditsioonilise perekonna kaitsjad Riigikogu liikmete seas olid Erki Nool, Priit Sibul, Liisa Pakosta, Igor Gräzin ja Siim Kiisler. Neist viimane on ka suisa ise abielus.

Nobeli preemiad

Rootsi riigipanga majanduspreemia, mida pank annab välja Alfred E. Nobeli mälestuseks, läks prantsuse teadlasele Jean Tirole’ile (pildil), kes on keskendunud monopolide ja kartellide regulatsioonile (hinnalaed ei ole alati lahendus, ütleb ta).

Nobeli rahupreemia said ­Kailash Satyarthi Indiast ja 17aastane Malala Yousafzai Pakistanist, kes on võidelnud tütarlaste õiguse eest haridusele. Taliban püüdis Yousafzaid kaks aastat tagasi tema tegevuse pärast tappa, kuid tütarlaps jäi ellu ja tema sõnum pälvis seeläbi veelgi suurema tähelepanu.

Nobeli kirjanduspreemiat ei saanud Sofi Oksanen, sai aga teine suur üllataja, prantslane ­Patrick Modiano. Tema raamatutest on mõnii ka eesti keelde tõlgitud ja “Silmapiiri” on võimalik soetada, nii et kiiresti nobelistiga tutvuma!

Rubla raskustes

Viru hotell teatas, et aastavahetusel pole oodata Vene turistide tulva nagu varasematel aastatel. Läänes käimine on venelastele raskemaks muutunud, sest rubla kurss kukub. Rubla väärtus on aasta algusest saadik kahanenud euro suhtes 11 protsendi võrra (USA dollari suhtes koguni 18 protsenti) ja jõudis reedel kõigi aegade madalaimale tasemele. Vene keskpank kulutas läinud nädalal rubla kursi toetamiseks miljardeid dollareid ja peab tõenäoliselt samamoodi jätkama.

Lisaks mõjutavad idanaabri majandust lääneriikide kehtestatud sanktsioonid ja nafta hinna järsk langus 90 dollari juurde barreli kohta, mis on viimase nelja aasta madalaim tase. Jõukamad venelased ostavad kokku sulavaluutat.

Ebapatriootlik tiiger

Kevadel käis Venemaa president ­Vladimir Putin Amuurimaal tiigreid päästmas. Üks tema hoolealuseid, loom nimega Kuzja, on nüüd liikunud Hiina RV territooriumile. Tiigrit sundis “ebapatriootlikule” ­teole toidupuudus. Sündmus leidis rahvusvahelist kajastust. Amuuri tiigrid on haruldased loomad, aga seekord põhjustas tähelepanu siiski Putini seotus Kuzjaga. Kõik, mida Vene president puudutab, muutub otsemaid “kullaks”.

Kokkulepe USAga

Valitsus otsustas vastu võtta ühe kinnipeetava Guantanamo vanglast, keda pole milleski süüdi mõistetud ja kes peaks sellega seoses juba ammu vabaduses olema. Guanatanamo vange on raske vabastada, sest kodumaal ähvardab neid sageli surmaoht. Loodetavasti õigustab Eesti end varjupaiga andmise kohana ja see on väike samm Guantanamo likvideerimisel, mida Barack Obama juba ammu lubanud on.

Teaduste Akadeemia valib presidenti

Kolmapäeval valib Teaduste Akadeemia uue presidendi. Kandideerivad senise presidendi Richard ­Villemsi käe all teadlaseks tõusnud Mart ­Ustav ja Tarmo Soomere.

Suurte raskused jalgpalli­väljakutel

Hispaania aastatepikkune kaotusteta seeria sai jalgpalli EMi valikmängudes ootamatu lõpu, kui legendi seisuses väravavahi Iker Casillase apsakast kaotati Slovakkiale. MMil põrunud suurjõud põeb põlvkonnavahetust ning tulevik ei paista eriti helge. Samal ajal on probleemid ka maailmameistril Saksamaal, kes kaotas enda naaberkonkurendile Poolale. Poola, kelle viimaste dekaadide parimad pallurid (Miroslav Klose ja Lukas Podolski) mängivad hoopis Saksamaa koondises, sai lõpuks sakslastest jagu.

Esmaspäeval kaotas MMi kolmas meeskond Holland väikeriik Islandile 0 : 2. Island on grupi liider.

Premia loobub Premiast

Premia Foodsi aktsia hind Tallinna börsil kasvas möödunud nädalal kümnendiku võrra pärast seda, kui firma teatas, et müüb poole oma äritegevusest 27 miljoni euroga, mis ületas tema 25 miljoni euro suuruse turuväärtuse.

Premia Foodsi jäätise (selle järgi eestlased teda peamiselt tunnevad) ja külmutatud kaupade bisnise ostab Ukraina piimandusettevõtja Andrei Beshmelnitski. Eesti ettevõte jätkab tegutsemist kalatoodete alal ja peab tehingu tulemusel muutma nime. Firma nõukogu pakkus uueks nimeks PRFoods.

Bill Clintoni raamatu­kogu paljas­tas viha­kõne

USAs tuli avalikuks, et president Bill ­Clintoni ajal, kui arutleti end avalikult homoks tunnistanud inimeste võimalust teenida Ühendriikide armees, kõlas seal veelgi äärmuslikumaid hinnanguid kui Eestis viimasel ajal. Merejalaväe juhataja suust konkreetselt. Tõsi küll, seal jäi see kõik Clintoni nõupidamisruumi seinte vahele. Või siiski mitte. Nimelt võrdles merejalaväe juhataja geisid natsidega.

Keskera­konnale on kombeks üks juht korraga

Pühapäevasel juhatuse koosolekul otsustas Keskerakond, et erakonna peaministrikandidaat on Edgar Savisaar, kuigi Jüri Ratas oli esitanud kandidaadiks Kadri Simsoni (pildil). Kui Ratas ja Simson ka nüüd erakonda ei vaheta, viitab see ilmselt lihtsalt võrdväärsete pakkumiste puudumisele teiste erakondade ringkondade tippudes.

Artur Pika sõduri­sinelis läbimurre

Ei juhtu just tihti, et Briti meedia räägiks Eesti jalgpallurist. Viimati sai sellise au osaliseks Mart “Poominaator” Poom, kes lõi väravavahina imelise värava. Sõdurirüüs Artur Pikk kehastab inglaste jaoks tõelist meest, kelle elus on olulisel kohal ajateenistus, mitte eraelu kajastamine tabloidmeedias, nagu juhtub Briti miljonäridest jalgpallurite puhul. Väljakul said need miljonärid napi võidu 1 : 0.

VÄHETUNTUD VÕITJA

EAS kuulutas suurejoonelisel galaõhtul aasta ettevõtjaks tillukese, mullu alla kolme miljoni euro suurust müügitulu näidanud osaühingu Top Marine. Palju õnne! Andry Prodelile kuuluv Top Marine toodab Rakvere külje all ujuvkaisid. Kuna tegemist ei ole laiatarbekaubaga, ei pea ettevõte end ka end laialt reklaamima.

Saksamaal jätkub skandaal kaitse­ministeeriumi ümber

Hiljuti selgus, et Bundeswehr on vaid osaliselt võitlusvõimeline, sest paljud relvasüsteemid ei ole töökorras. Nüüd on sellele teatele lisandunud aruanne, mille kohaselt on üheksa suurt ümberrelvastumisprogrammi ajagraafikust maas 2,5–10 aastat, lisaks on need ka miljardite eurode võrra kallimaks osutunud.

Ansip läbis kuulamise

Eesti volinikukandidaat Andrus Ansip, kes käis Euroopa Parlamendi ees “kuulamisel”, kiideti ühehäälselt heaks kuulamist vedanud Euroopa Parlamendi komisjoni poolt, samuti kõigi protsessi jälginud poliitikaanalüütikute poolt.

Kõigil nii hästi ei läinud – Euroopa Parlamendi kultuurikomisjon leidis, et Ungari volinikukandidaadile Tibor Navracsicsile ei saa usaldada inimõigustega seonduvat portfelli, mis tuleb nüüd veidi ümber sõnastada. Tõsisem probleem oli Sloveenia volinikukandidaadi ­Alenka ­Bratušekiga, kellele parlament kriipsu peale tõmbas. Bratušek nimetas volinikuks iseenda, olles pärast valimiskaotust veel valitsusjuhi ülesannetes. Nüüd peab Sloveenia uus valitsus uue kandidaadi välja pakkuma.

Intsident Minskis

Venemaa president ja Moldova president läksid omavahel vaidlema ja seda nii ägedalt, et juhtumit jälginud ajakirjanikud uskusid mingi hetk, et toimub füüsiline kontakt. Moldovlane pidi kuulma etteheiteid selle eest, et tema riik on allkirjastanud assotsiatsioonileppe ELiga. Ukraina president polnud üldse kohale tulnud, mille eest teda kritiseeriti ägedasti. SRÜ olemasolu mõte on kadumas?

Apple’i kell hädas

Paljuräägitud-kauaoodatud nutikell Apple Watch võib müügile jõudmisega hilineda, sest nn safiirklaasist ekraanide valmistaja GT Advanced Technologies esitas salapärastel asjaoludel pankrotikaitse avalduse. Viimase viie päevaga kukkus firma turuväärtus 93 protsenti.

Väljakutsuja Duranti esimene vigastus

Eelmisel aastal jäi NBA korvpalliliiga kuningas Lebron James ilma parima mängija tiitlist. Selle näppas tema eest skoorimismasin Kevin Durant. Hiljuti tabas Duranti tagasilöök, kui tema jalaluus tuvastati mõra. Kuni kaheksanädalasest mängupausist raskem on just vigastuse iseloom. On palju korvpallureid, kellele tähendab esimene tõsine vigastus suure kadalipu algust.

Hiinlased ostsid New Yorgi ühe sümbooli

Hiina kindlustusfirma ostis maailma ühe kuulsaima hotelli, New Yorgis ­Manhattani saarel asuva 47korruselise Waldorf Astoria. Hiinlased maksid enam kui 1400 ruumiga juugendstiilis maja eest ligi 2 miljardit dollarit ehk 1,4 miljonit dollarit iga numbritoa kohta. Hotelli ootab ees renoveerimine, kusjuures kõlakate kohaselt ehitatakse osa ruumidest ümber luksuskorteriteks. Ka avamise ajal 1931. aastal oli majas eraldi sissepääsuga sada sviiti, millest kolmandik olid erakorterid.

Kõnealune maja on nn uus hoone, algne Waldorf-Astoria asus krundil, kus praegu kõrgub Empire State Building.

Kaitsepolitsei pole eksimatu

Riigikohus ei võtnud menetlusse Kaitsepolitsei kaebust, milles amet soovis Tallinna ringkonnakohtu otsuse tühistamist – otsus kohustas kapot kustutama või katma kinni aastaraamatus Yana Toomi kohta käivad laused, mis viitasid, et Toom tegeles venekeelsete koolide eestikeelsele õppele ülemineku vastase agitatsiooniga.

Putini maineprojekt number 2 ehk vormel-1 Venemaal

Keda huvitab, et Lewis Hamilton võitis taas? Palju huvitavam on vormelisõitjate kaasamine korralikku propagandamasinasse. Kus varem oleks piloodid pidanud korraldajamaa hümni täielikus vaikuses kuulama? Kus mujal on raja kohal hõljumas sõjaväekopterid ja droonid? Ikka Venemaal!

Viimase 7 päeva olulisimaid
uudiseid valisid ja kommenteerisid
Andrei Hvostov, Dannar Leitmaa, Allar Tankler ja Sulev Vedler.

Hea Ekspressi lugeja!

Viimased paar kuud on Ekspressi ajakirjanikud igal pühapäeval avaldanud Ekspressi veebis oma nädala uudiste edetabeleid, et juhtida tähelepanu olulisimale. Ootame teie tagasisidet, kas tasub sellise rubriigiga lehes ka edaspidi jätkata. Andke meile märku peatoimetaja aadressil, allar.tankler@ekspress.ee.