Lidmetsade huve kaitsnud vandeadvokaai Helmeri Indela ja vandeadvokaadi abi Sven Lassi väitel mässis prokuratuur maakohtu ümber enda sõrme ning meelitas arestima kogu Lidmetsa, aga ka tema abikaasa Katre Unt-Lidmetsa ja perefirma Eridan DVL vara.

Maakohus lasigi arestida vara 1,3 miljoni euro ulatuses (peamiselt kinnisvara, aga ka Volkswageni auto, politsei viis ära isegi abielupari käekellad), kuigi riigi võimalik nõue olla 442 000 eurot. Advokaatide arvates oli tegemist keelatud ülearestimisega. „Nii palju vara arestida vaja ei ole,“ ütles Lass ringkonnakohtus.

Indela ja Lass väitsid ka, et Erik Lidmets ei saanud rahapesus osaleda, kuna talle ette heidetav kuritegu toimus maist 2011 kuni septembrini 2012, aga nende klient lahkus Danskest juba aprillis 2010. Kaitsjad lisasid, et jutt kahe miljoni dollari pesemisest on tõendamata. Kahtluse aluseks on Gruusia riigiprokuratuurilt saadud info, et kõnealused kaks miljonit dollarit hangiti kelmusega. Kelmuses ei ole aga kedagi süüdi mõistetud, asi on vaid palja kahtluse tasemel. „Kogu suur rahapesuvastane võitlus on püsti pandud argumendiga, et Tbilisi kohus nõudis Eestilt välja mingeid dokumente,“ kuulutas kohtus advokaat Indela.

Advokaadid rääkisid ka, et nad tutvusid Danske panga ekstöötajate salajasest jälitamise protokollidega. Erik Lidmetsa jälitatavate hulgas ei olnud. Küll aga rääkisid temast endised kolleegid – Indela väitel mainisid nad, et Lidmetsal on omapärane huumorisoon. Lidmets tuli jutuks seetõttu, et tema võttis ühendust rahapesust kirjutanud ajalehe Postimees ajakirjanik.

Prokuratuur palus Lidmetsa taotlust mitte rahuldada. Siit võib välja lugeda, et nõue tema vastu võib kasvada. Samuti ei saa välistada, et Gruusias esitatud kelmusekahtlus lõpeb kellegi süüdi mõistmisega.

Kohtunik Meelika Aava otsustaski Lidmetsa varale seatud piiranguid mitte leevendada ehk asjaga tegelev riigiprokurör Marek Vahing sai järjekordse olulise punktivõidu.

Samuti jäi rahuldamata taotlus nõuda riigilt välja menetluskulude katmine.

Kohtuotsuse kohaselt on Lidmetsal 15 päeva aega mõelda, kas ta kaebab ringkonnakohtu otsuse edasi Riigikohtusse.