Nii väidab Tallinna Ettevõtlusameti koostatud raamat “Fakte Tallinnast”, et pealinna kõrgeim tipp – 63,6 meetrit üle merepinna – asub Nõmmel. Sama infot pakub ka Vikipeedia. Tallinna linnaarhiivi andmeil asuvad kõrgeimad punktid Nõmmel Seljaku ja Vana-Mustamäe tänava vahel, neist kõrgeim 64,4, meetrit.

Karm pani tähele, et need Mustamäe nõlval Glehni pargis kõrvuti asuvad punktid pole siiski pealinna kõrgemaid. Piisab, kui suunata pilk Pääsküla prügimäele. Maa-ameti geoportaali kaardil on seal kahes kohas kõrgust üle 66 meetri, kõrgeim punkt 66,6.

See on 2,2 meetrit enam kui seni Tallinna kõrgeimaks peetud “mäetipp”. Karm möönab, et prügimägi tuleks veel korra üle mõõta, ainult LIDARi andmetele ei saa tugineda.

Kuid Karmi avastus ei pruugi olla viimane sõna Tallinna kõrgeimate tippude loos. Prügimägi, mis oli kasutuses 1972. aastast ning kuhu ladustati Tallinna ja lähiümbruse olme- ja tööstuspraht, on endiselt lagunemas. Prügila suleti ametlikult 2007. aastal. Lagunemise tulemusel eraldub mäest metaani ning tasapisi vajub prügimägi kokku. Kui kaua läheb, et Mustamäe nõlv taas oma tiitli tagasi saab, ei julge keegi ennustada.

Kaks aastat tagasi avastas Tartu ülikooli geoinformaatika ja kartograafia professor Tõnu Oja, et Haanja kõrgustikul ei klapi maa-ameti LIDAR-mõõtmiste andmed päris mitme sealse tipu puhul. Eesti kõrgeim, Suur-Munamägi näiteks oli ligi meetri madalam kui kooliõpikutesse raiutud 318 meetrit.

Eelmisel nädalal leidsid Regio kartograaf Mihkel ­Järveoja ja Tartu ülikooli geograafiateadur Taavi Pae, et Sakala kõrgustiku kõrgeimaks peetud Rutu mägi pole seda teps mitte. 145 meetri kõrgusest Rutu mäest viis kilomeetrit kirdes asuval mäel on kõrgust kaks meetrit enam. 1930ndatel ilmunud raamatust tuli välja, et paika on nimetatud Härjassaare mägedeks, kohalike hulgas oli seda nime ka kuuldud. Nii sai uus kõrgeim tipp endale nime.

Taavi Pae sõnul on Regiol käsil Eesti uue üldgeograafilise kaardi koostamine. Nii Rutu mäel kui ka Härjassaare mäel on kunagi peetud orienteerumisvõistlusi ning endine tipp­orienteeruja, kunagine juunioride maailmameister Järveoja otsis kaardilt tuttavaid paiku. Kõrgusjoon oli kaardil olemas, aga Härjassaare mäe kõrgus kaardile kandmata.

“Me sisuliselt parandasime näpuvea,” ütles Pae. Tema sõnul on ka Ida-Virumaal vaja viga parandada, sealne kõrgeim tipp pole Tärivere mägi, vaid hoopis Uljaste oos. Karm vaidleb siin vastu – tehislikud poolkoksimäed on veel kõrgemad.

Ja kui Tallinna kõrgeim punkt asub üsna väheatraktiivses paigas, siis Tartuga on sama lugu. Pae kinnitusel tuleb seda otsida Riia maanteed pidi linnast välja sõites politseimaja ja Diivaniparadiisi vahelt parklast. Maa-ameti kaardi kohaselt asub punkt kõrgusega 80,4 meetrit aga Riia 130a ja Riia 136c vahel õuenurgas.