Äsja õhuturbemissioonilt lahkunud britid ei suutnud kuidagi harjuda Eesti toiduga. Nad olid nõus kogu Ämari lennuväebaasi köögi üle võtma, peaasi, et road oleks inglispärased. Lõpuks jõuti kompromissile ja viimase mõne kuu vältel valmistas brittidele süüa spetsiaalne Inglismaalt kohale lennutatud töörühm. Ämari baasi giidi sõnul juhtis seda köögitiimi maailmakuulsa koka Jamie Oliveri vend!

Sel nädalal alustasid Ämaris missiooni sakslased, loodetavasti ei ole nemad nii pirtsakad kui inglismannid.

Kokkade põud

Tallinnas on tekkinud sedavõrd suur puudus kokkadest, et paljud lokaalid pole saanud uksi või kööke avada – vastava ala spetsialiste lihtsalt ei leidu. Ekspressiga rääkinud peakokk kinnitas, et kokkade puudus on totaalne. “Põhjuseid on muidugi palju. Alates sellest, kuivõrd palju on uusi söögikohti tekkinud, konkurents on metsik – sa oled ju käinud Telliskivis, vaata, mis seal toimub, üle mõistuse! –, kuni selleni, et kokad soovivad töötada ametliku palga eest välismaal, mitte mustalt Eestis. Nüüd küll paistab, et Norrast ja Soomest tilgutakse vaikselt tagasi.

Kokad on ka alla käinud. Väga palju võib leida uhkeid kohti, kus tegelikult pakutakse poolfabrikaatidest valmistatud s..tta. Häid ja motiveeritud kokkasid on väga raske leida, vähemandekaid ja juhuslikke leiab. Kokkasid ostetakse üle, paremad haaratakse otse koolist. Ja kui sa ei kuulu peakokkade (kes kokkasid nimeliselt ja kvaliteedilt täpselt teavad ja tunnevad) siseringi, siis on sul väga keeruline uue korraliku köögiga alustada. CV-online’ist ­superproffe ei leia. Eriti tõsine on asi muidugi suvel.”

Head Eesti Hollandi maitsed

Eesti toiduainetööstuse vene eksport on teatavasti kolinaga kukkunud. Kuid piimatööstused on saatnud mitu koormat juustu Jaapanisse. Nüüd tahetakse Eesti juustu maitset timmida veel rohkem selliseks, nagu maitsevad juustud Hollandis. Toorpiim maksab siin tunduvalt vähem kui Hollandis või Jaapanis. Teha Eestis odavat “Hollandi juustu” – geniaalne!

Äärmuslased e-residendiks?

Eesti e-residendid on asutanud väidetavalt juba üle 160 ettevõtte. Kuid üha enam küsitakse: mis teenuseid neile veel pakkuda? Pangad näevad e-residentides uusi kliente, kuid järelevalveametnikud kõhklevad: mis siis, kui ISIS või teised kurjade kavatsustega klannid kasutavad Eesti e-residentsust raha pesemiseks?