Vale vere ülekandmise tõttu surnud naise lapsed ei kavatse ilmselt vaidlustada eelmisel nädalal avalikustatud kohtuotsust, millega karistati surma põhjustanud meditsiiniõde Nadežda Soosaart pooleteise aasta tingimisi vangistusega ja mõisteti hukkunu laste kasuks välja 11 000 eurot mittevaralise kahju korvamiseks. Seda ütles Ekspressile kannatanuid kaitsnud vandeadvokaat Indrek Lillo (pildil).

Advokaat selgitas, et kannatanud on rahul tsiviilhagi rahuldamisega ning sellega, et meditsiiniõega koos vastutab ka tema tööandja, Põhja-Eesti Regionaalhaigla. „Kannatanud on rahul, et kohus hindas sellistel asjaoludel põhjustatud surma erandlikuks asjaoluks patsiendi lähedastele hüvitise väljamõistmisel. Haiglasse viiakse oma laps või ema ikka selleks, et ta terveks saaks, mitte selleks, et ta seal kellegi hooletuse tõttu sureks. Üks asi on surm keeruka operatsiooni tagajärjel, teine asi aga see, kui surrakse medõe jämeda hooletuse tõttu, mis oleks 100% olnud välditav ka vähese hoolsuse korral,“ ütles ta.

Lillo märkis, et kohtuotsuse avaldamise järel võis ajakirjandusest lugeda arvamust, et meditsiinitöötaja vastutus on Eestis liiga karm. „Ma arvan, et valitsev arvamus on täpselt vastupidine,“ teatas Lillo. „Asi ei ole mitte niivõrd üksikus meditsiinitöötajas, vaid meditsiinisüsteemis tervikuna. Kui ligemale 200 miljoni euro suuruse käibega haiglalt mõistetakse jämedast hooletusest tingitud inimese surma põhjustamise eest kolmele lapsele välja kokku 11 000 eurot, on seda piinlikult vähe ja see peab muutuma.“

Ekspress avaldas hiljuti mitu lugu, kuidas regionaalhaigla meditsiiniõde Soosaar tegi tänavu veebruaris patsient Ehale vereülekande, mille tagajärjel too suri.