“Maailma mõõtmine”

Tõlkinud Kristel Kaljund. Atlex, 2008. 294 lk.


“Tenerife lähedal silmasid nad merekoletist. Kauguses kerkis merest taeva taustal peaaegu nähtamatu siugjas keha, mis keerdus kahte rõngasse ja vaatas oma kalliskivisarnaste silmadega, mis olid pikksilmaga selgesti eristatavad, laeva poole. Eluka lõua ümber rippusid niidid, peenikesed kui habemekarvad.”

Daniel Kehlmanni romaan “Maailma mõõtmine” on lugu kahest saksa geeniusest – maadeavastaja Alexander von Humboldtist ja matemaatik Johann Carl Friedrich Gaussist. Mõlemad on sündinud 18. sajandi lõpuhämaruses Euroopa südamesse ning kumbki neist püüab maailma endale arusaadavaks muuta omal kombel – Humboldt ronib “iga mäe otsa”, kopsib “iga kalju pinnalt kivimiproove” ning veab end vere hinnaga läbi Lõuna-Ameerika moskiitosid täis džungli, sellal kui haruharva kodust väljuv Gauss näeb arvudevahelisi viirastuslikke seoseid ning kaardistab maailma magnetnõela ja teleskoobi abil. Sõrpuses, mis neid kahte seob, ilmneb peaaegu telepaatilisi kvaliteete – eriti ajal, mil mõlemad on juba vanamehed, pahurad ja väetid – ning taoline käegakatsutava ja nähtamatu maailma vahelise piiri tahtlik tõmbamatajätmine on oluline osa “Maailma mõõtmise” nauditavast olemusest.


Sest kuigi tehniliselt kahe suurmehe elulugu, pole “Maailma mõõtmine” mingi detailitäpne biograafia. See pole ka täpne ajalooline kirjeldus sajanditetagusest pentsikust Saksamaast, vaid ilukirjandus selle sõna heas tähenduses; romaan Kehlmanni enda loonud ajast ja ruumist, kaasakiskuv unenägu, millest lugeja mõne irratsionaalse lõigu juures võpatades ärkab, mõistmata, et uni kestab edasi. Teel Lõuna-Ameerikasse näeb Humboldtki merekoletist, kuid “juba mõni sekund pärast seda, kui koletis oli taas sukeldunud, uskusid kõik, et olid teda endale ette kujutanud. Võib-olla udu, lausus Humboldt, või kehv söök. Ta otsustas jätta koletise oma märkmetes mainimata.”