Ükskord Pirita-Kosel mõtiskledes, kuidas inimesed oma majades elavad, jäin äkki seisma Künnapuu tänaval. Olin just möödunud mingist valgest majast, mida olin ainult vilksamisi näinud. Mõtlesin, et see ei ole võimalik, et arhitektuuriklassik Gerrit Rietveld (1888-1964) on Eestisse kunagi maja projekteerinud. Ometi jäi ähmaselt nähtud majast mällu just tema stiilis eramu pilt.

Hollandi modernisti, rühmituse De Stijl liikme kuulsaim maja on kahtlemata Utrechtis paiknev Schröder-Schräderi villa, mis kujutab arhitektuurset vastet De Stijli viljeletavale neoplastitsismile. Maja on väga kompektne ja moduleeritava siseruumiga, et saavutada võimalikult ratsionaalset, kuid samas mitte liiga kitsast elamist. Igal juhul revolutsiooniline ja väga kuulus maja.

Künnapuu tänav 6 asub tegelikult arhitekt Eero Palmi projekteeritud eramu, mille kerge sarnasus Schröder-Schräderi majaga on puhtalt väline. Rõdupiirdena toimiv valge paneel ripub peaaegu täpselt sama moodi õhus nagu kuulsal Utrechti majal. Ka võib märgata sarnasusi maja fassaadide kompositsioonis.

Pirita-Kose variant neoplastitsismist on nagu lahjendatud või väga väsinud Rietveld. Majal on näiteks ka garaaž ja autovarjualune, mis üldise mulje jälle natuke imelikuks muudab. Samuti on majal trendikalt kasutatud puitu.

Seisukohta on sellest majast üldse kuidagi raske kujundada, see on mingis mõttes kahtlane maja. Vihjatakse otseselt hollandi modernismiklassikule, kasutades ära juba ammu välja töötatud arhitektuurivõtteid. Selline teguviis garanteerib siiski üsna tervikliku ja stiilse tulemuse. Samas oleks võinud ju ka ise midagi välja mõelda. Teisalt on otsene tsiteerimine toredalt provotseeriv.

Olgu kuidas on, igal juhul rikastab see maja Tallinna visuaalset pilti, olles omamoodi väljapeetult stiilne. Kui ehk välja arvata pruunid uksed, mis ei lähe kuidagi üldise kontseptsiooniga kokku.

Elamu Tallinnas

Arhitekt Eero Palm

Künnapuu tänav 6

Hinne: 6