Usun, et muusikasõbrana, kelle jaoks indie, süntesaatoripop ja “delfiinide disko” ehk nn intelligentne tantsumuusika on seni jäänud suhteliselt kaugeks, emotsionaalselt haakumatuks, olen õige mees kinnitama — see on üks sindrima hea kogumik. Eelkõige on “Eesti Pops 2” muidugi dokumentaalne läbilõige Murru-Tero määratletud “ulmepopi” kildkonna huvitavamate esindajate viimase aja tegemistest, seega poolkohustuslik soetis igaühe tarvis, kes tunneb vajadust kätt kohaliku alternatiivpopi pulsil hoida. Teiseks on kogumik kenasti ühtlane; koostajapopsid on nivelleeriva (re)miksijakämbla külge pannud reljeefsemalt eristuma kippuvaile kurioosumeile, nagu Oleg Kosjugin või Gorõ Lana, aga vahest ka paladele, mis neile endile meeldisid ja/või väljakutsena mõjusid.

Duubelkogumiku rohkem kui kahte ja poolde tundi mahub vähe kõrvakriipivat. Rõhutatult humoorikatel veiderdustel (Marten Kuninga “Küll nokib hästi”, Laulan Sinule “Masina sees”, Gee “Maan Dub”, Orelipoisi “Tulen tagasi”) on ometi küljes raskestimääratletav “teaduslik-fantastiline” hõng, ning loomingukehami erudeeritud, suisa metafüüsikalist tahku rõhutavate palade (Pilvikute “Naer”, Tiiu Kiige “Pime viib pimedat”) kõrvale klapivad need kummastavalt hästi. Omaette esiletõstmist väärivad Rasmus the Rassaka biitpoeesia stiilis terav-sügav sõnavõtt “Viive sünnipäev”, Jarek Kasari kadestamisväärselt muhe armastuslaul ilmastikunähtusele “Lumi” ning lahterdamatu wunderkind’i Hypnoboosteri paatoslik “Me jumaldame Teid”.

Muidugi kannavad kogumikukettad ka sellist (valdavalt instrumentaalset) materjali, mida kontekstiväliselt kuulma juhtudes ei paneks üldse tähele või vahetaksin haigutades jaama — aga sellisel kujul, alt-pop-skeene ristlõikeseibidele koondatult mõjuvad needki lummavalt-turgutavalt. Ühtsuses on tõepoolest jõud ning mitukümmend märkamatut heljumiliblet moodustavad vägagi muljetavaldava, peenetundeliselt struktureeritud kolossi. Ja kui see udusulgedest loomevabadussammas ikkagi lämmatama kipub, jääb alati võimalus valida kuulamiseks Music For Your Plantsi “Dr Mudawi” või koosluse 3Pead remiks HU? “UFOst jaanitulel”, millest üks ootamatu black-metal-trummivalingu ja teine raiuva heavy-rifiga ulmeliselt roidunud kuulaja ärkvele raputab.

Nii omanäolisi ja samas terviklikke Eesti muusika kogumikke nagu “Eesti Pops 2” on vähe; viimaste aastate üllitistest kannatavad võrdluse välja ehk vaid Trash Can Dance’i aastaaja-kogumikud, mille remiksipuude kompenseeris eksklusiivse materjali ohtrus. Ometi vääriks ju iga meie muusikaline kildkond sama finessi-tähelepanelikke kuraatoreid-arhiveerijaid kui ulmepopsid Tero ja Murd. Või ongi niisugune “heljum” praegu ainus esitlus- ja ekspordikõlbulik nišš Eesti tänapäeva levimuusikas? Loodan, et ei, aga kui ongi, siis pole meil — vähemalt “Eesti Pops 2” põhjal otsustades — ometi häbeneda midagi. 8/10