Ossa! Ei mäletagi, kas mõni kodumaine elektroonilise tantsumuusika plaat on nii luksuslikus pakendis välja ilmunud. "Tulevikutee" on kõvade, lumivalgete kaantega, kummitrükis on kaanele pressitud Nemose logo. Kõvade kaante vahel on pisike fotoalbum ja piltidel igatsuslikud ning tundeküllased suvised maastikud: kivised rannad, kõrged taevad ja duo Nemos - Margus Sootla ja Ülari Niinemägi - seal kuskil õhkamasundiva looduse vahel.

Loomulikult on raamatukese vahel ka plaat. Isegi kaks (teisel plaadil kodumaiste ja kõvade välismaiste elektroonikatähtede remiksid Nemostest). Ja ega neilt kostev muusika pole vähem luks. Maailmaklassist atmosfääriline drum'n'bass: hoolega viimistletud ja lihvitud, üksikasjalikult putitatud ja laitmatult podisema õlitatud veatu mats. Ja kõik need palad siin toovad vaimusilmadesse virvendama maastikud. Täpselt nii veetlevad ja tüüned, milleks su kujutlusvõime muusika haardes suuteline on.

Napilt kümme aastat tegutsenud Nemose esimesel täispikal plaadil (aastal 2005 andis Inglismaa plaadifirma Within Records välja duo 12tollise singli "Summer Winds") ei ole ausalt öeldes ühtki klimberdust elektriklaveril, enneolematut saundi või raputavat bassikäiku, mis ajaks avastamisvapustusest õhinal kiunuma. "Tulevikuteel" on kõik kaunis selge ja tuttav. Harjumuspärased kuminad ja bassid techno'st, trillerdavad viisijupid, atmosfäärilises elektroonikas vältimatud süntesaatoritõmbed, mis algavad kuskilt alt või tühjusest ja teevad siis suuri, aeglaseid ja surinaga ringe. Ka lauljatar Kariina Tshursini sooritustes - helge, avarustesse laulmine - pole midagi eriskummalist.

Ja ometi ei mõtle ma neist asjust "Tulevikuteega" aega veetes üldse etteheitvalt. Ise kah imestan, et pigem leplikult. Et nii peabki. Et selline tasapaksus on täiskasvanute - või soovite öelda "vanainimeste"? - drum'n'bass'i juures koguni vajalik. Selle modernse fusion'i sees, kuhu lisatakse mõned kalligraafilised kitarrid (kahes palas esinev kitarrist Vilho Meier) ja miskid sünged helid, mida kohtab vist vaid Eesti loodusdokumentaalides ("Kulminatsioonikeemia", "Ajastud"), on lihtsalt mõnus olla. Ja ohutu - ükski higine ja marutsev reiviahv sulle peale ei astu.   

Paistab nagu lounge drum'n'bass? Tead, väga võimalik, aga ilma liigse imaluse ja kiiskava trendikuseta. Luksuslik uus kodumaine elektroonika. 8