Veebruari keskel pälvis Veronika Valk alates 2008. aastast väljaantava noore arhitekti preemia, mille eesmärk on virgutada noorte arhitektide innovaatilist ja loovat mõtlemist.

Puhkus

New York tekitab minus tõelise puhkusemeeleolu. Siin võid olla kindel, et mis hea idee sul ka tuleb, on keegi selle juba ammu ära teinud või seda hetkel teostamas. Pole vaja tormata, püüdes kõike ise ära teha või korraga kogu maailma probleeme lahendada. Siin tehakse seda sinu eest. Ideede, inimeste ja võimaluste küllus tekitab sügava, kuid inspireeriva meelerahu seisundi – sellise, mille jätaks näiteks pensionipõlveks.

Avastus

Iseasi, kas see pensionipõlv niipea tuleb. Mõeldes organismide vananemist uurivate teadlaste avastustele, meenub ensüüm nimega telomeraas, mis taastab telomeeride pikkuse ning piltlikult öeldes pidurdab organismi vananemist. Vananemisvastaseid mehhanisme on loodus leiutanud teisigi. Turritopsis nutricula ehk üks kellakujuline umbes 4,5millimeetrise läbimõõduga millimallikas on oma elutsükli iseärasuste tõttu põhimõtteliselt surematu (kui teda mõni teine elusvorm just nahka ei pista).

Inseneeria

Omamoodi konstruktsiooni-imeks või arhitektuuri-ideaaliks on minu jaoks miski, mida me kõik endaga pidevalt kaasas kanname: rakuehitus. Inimlooma bioloogiline ehitus on omakorda see, mis suures osas tingib meie bioloogilise vajaduse (hea = mängulise, stimuleeriva, elamusliku või kogemusliku) elukeskkonna järele.

Elamus

Näiteks Martin Creed on teinud terve rea mõjusaid ruumiinstallatsioone. Meenub 2005. aasta sügisel Lyonis kogetud hiiglaslike roosade õhupallidega täidetud spordisaal, ballroom ehk palli/ballisaal. Sealsamas sain ereda elamuse Ann Veronica Janssensi uduväljateosest: valguspõrand ja -lagi lõid gravitatsioonivaba õhustiku kui mikrokliima, kus kaob ruumitaju ja orientatsioon. Ruumi materiaalsuse puudumise tunde tekitamises on ka Bill Viola vahel suur meister.