Mordašanov on uusvene oligarh, Putini lähiringkondlane, Vene teraseäss, kes 2008. aastal arvati olevat maailmas rikkuselt 18. kohal. Tema kontrolli all oleva Venemaa suuruselt teise terasetootja Severstali näol on tegemist äriimpeeriumiga, kuhu kuulub kümneid ettevõtteid Kuzbassugoli söekaevandustest ja Uljanovski autotehasest kuni oma kindlustusseltsi, sadamate ja lennukompaniini.

Severstali tütarettevõte Severstaltrans lõi Eestis tütarfirma Spacecom, mille juht Oleg Ossipovski teatas firma plaanist haarata enda kätte kolmandiku transiidivedudest. Spacecom ostis E.O.Si, millele kuulub hulk naftamahuteid Maardu külje all, ja noolis ka Eesti Raudteed, enne kui riik selle tagasi ostis.

Venemaa kohtud on juba aastaid kestnud lahutusasjas korduvalt langetanud otsuseid Mordašanovi kasuks, mistõttu Novitskaja süüdistab neid kallutatuses. Naise sõnul mõjutas Mordašanov kohtunikke langetama otsuseid enda kasuks. Abikaasad ei suuda ära jagada enne abielu omandatud firmade aktsiaid. Esimene kokkulepe saavutati 2001. aastal, kuid naine vaidlustas selle 2003. aastal. Siis otsustas kohus, et asja arutamisele võtmiseks peab naine maksma umbes 6 miljoni dollarit  riigilõivu. Sellist raha tal muidugi ei olnud, ja järgnes pöördumine Strasbourgi.

Nagu toona kirjutas The St Petersburg Times, maksis Mordašanov oma eksabikaasale ja alaealisele lapsele kokku igakuiselt „vaid $300 kuni $1,500, mida on vähem, kui teised oligarhid maksavad mahajäetud armukestele, sealjuures ilma lasteta." Samal ajal, kui Severstali aastakasum oli paisunud 600 miljoni dollarini, elas naine lapsega 3toalises üürikorteris ja sõitis Daewoo Nexiaga.

Vene riigi vastuargument Inimõiguste Kohtus seisneb selles, et tüliõuna kui sellist ei olegi, sest Mordašanovil ei olnud lahutuse ajal sellise mõju, positsiooni ega rikkust nagu praegu. Ta oli alles äsja saanud kontrolli tema rikkuse aluseks saanud Severstali üle. Riigilõiv mõisteti naisele aga täiesti seaduslikult, vastavalt nõude summale.

Mordašanovil pole praegu parimad päevad. Terasetööstus on kriisis, raha ei tule. Briti The Telegraphi (18.04.2009) andmeil koondas Severstal 9000 töötajat ja firma väärtus kahanes aastaga 80%. Ka poliitsidemete hiilgeaeg võib olla möödas. Arvatakse, et naftafirmades „korra majja" löönud Putin tahab järgmisena asuda terasetööstuse kallale. Ja nüüd veel selline asi...

Siiski, ehk polegi lood nii hullud. Märkigem, et The Telegraph hindas Mordašanovi varanduse suuruseks sellegipoolest 4,3 miljardit dollarit. Ning ta on õnnelikult uuesti abielus ja nelja lapse isa.