Kinnisvaraarendaja TTP suuromanik Aava oli suuremeelne ülemus ja visiooniga ettevõtja. 1990ndatel, kui hoogne tõus kinnisvaraturul oli veel kaugel, võttis ta suure riski, ostes Pirita, Merivälja ja Mähe kandis kokku hulga maid. Osa neist oli soine võsa. Hiljem, kui õitses vene naftatransiit, teenis Aava Puki teele ja Andrekse teele kolinud eksklusiiv-rikaste kodudelt korraliku varanduse.

Praegu kuulub TTPle Padriku elurajoon, kuid oma järgmise miljardiprojektini (kroonides) - linnahalli naabrusesse plaanitav jahisadama ja rannapromenaadiga äri- ja elamukompleks - Aava ei jõudnudki.
Kui ta ehitas, siis nõudis kvaliteeti ja pidas oluliseks visuaalset ilmet ja esteetilist poolt. TTP Pirita peahoone valimisel aasta betoonehitiseks 2005 rõhutas konkursi žürii, et "ei ole lihtsaid ja odavaid lahendusi otsitud, vaid eesmärgiks on olnud kvaliteet ja ainult kvaliteet." Korralik ehitustöö oli Aavale auasi. Ta lasi müüdud majade juurde hekid istutada ja haljastuse teha ning pidas iseenesest mõistetavaks, et selle eest ei küsinud lisaraha.

Aava oli TTP nõukogu esimees, kuid osales firma tegevjuhi Peeter Puusepa kõrval ka firma igapäevatöös. Ta oli hea ja alluvaid hoidev juht, nõudlik, kuid ebatüüpiliselt väikese egoga. Ta kuulas inimesi ära. Näiteks TTP veebilehest oli tal oma selge nägemus, kuid kuulates ära reklaamiagentuuri visiooni, kiitis selle heaks.

Suured ja olulised asjad ühiskonnas ei läinud Aavast mööda. Ta on rahastanud näiteks Rahvaliitu ning käinud kohtus tunnistajana maadevahetajaid "toetamas", kinnitades et ei ole näinud maadevahetusega seoses mingit altkäemaksu andmist ega võtmist.

Aava oli töörügaja, kes oskas ka elu nautida. Armastas häid veine, pidusid, autosid - TTP kontori ees seisis Bentley. Võttis kümme aastat järjest oma firmast dividende ja ütles Äripäevale, et "joob ja sööb" selle raha ära: "See raha on elamiseks." Ent erinevalt teistest suurettevõtjatest ei afišeerinud Aava kunagi, kui suur metseen ja sporditoetaja ta on.

Jaga
Kommentaarid