Näiteks Ameerikas tegutsev Hooker Furniture (HOFT) on minu investeerimisportfelli uusim liige. 80 aastat vana mööblitootja on oma pika ajaloo vältel näinud nii häid kui halbu aegu. Juba kolmandat põlvkonda sama perekonna esindajate juhituna on ettevõte suutnud näidata stabiilset kümneprotsendilist kasvu. Hetkel hinnatakse ettevõtte turuväärtuseks 200 miljonit dollarit, mida võib pidada odavaks, kui arvestada, et viimastel aastatel on firma teeninud keskmiselt 15 miljonit dollarit omanikutulu aastas. Tähtis on ka märkida, et head kasumit on teenitud väga madala laenukoormaga ehk võimendusega. Juhtkond ning töötajad omavad ettevõttest üle poole. Tasub uskuda, et ettevõtte juhid tunnevad turgu väga hästi ning suudavad ka tulevikus aktsionäride vara kasvatada. Järgmise kolme kuni viie aasta perspektiivis on Hookeri aktsiad väärt vähemalt kaks korda enam kui praegu.

Drugstore.com (DSCM) on aga internetis tegutsev apteek, mille aktsiad lisandusid portfelli juba mõne aja eest. Kui piletid, aktsiad, raamatud ning olmeelektroonika on juba edukalt internetti kolinud, siis ravimid on alles selle tee alguses. Drugstore.com pakub ilmselt üht kõige otsesemat võimalust e-ravimiäri edust osa saada. Ettevõte kaupleb 300 miljoni dollarilise turukapitalisatsiooniga, mida võib pidada soodsaks hinnaks, arvestades seda, et eelseisva kahe aasta jooksul peaks firma juba kasumit teenima.

Pikaajaliselt tasub uskuda, et Drugstore aktsiad kauplevad märgatavalt kõrgemal praegustest tasemetest. Kolme- kuni viieaastases perspektiivis on ettevõtte väärtus kuni miljardi dollari juures, mis annaks aktsia hinnaks ligemale 5-10 dollarit. Huvitav on ka märkida, et üks ettevõtte looja, Microsofti asutaja Bill Gatesi naine Melinda, on viimastel nädalatel väga aktiivselt aktsiaid juurde ostnud. Legendaarne riskikapitalifirma Kleiner Perkins Caufield & Byers omab 12 protsneti aktsiatest. Samad investorid on varem oma raha paigutanud näiteks sellistesse alustavatesse ettevõtetesse nagu eBay, Yahoo ning Google.

Aga vaatama ei pea ainult lombi taha. Kodumaine mööbli-ja ehitusmaterjalide tootja Viisnurk (VNU1T) on viimasel ajal hea põhjusega investorite silmapiirile ilmunud. Kahjumit tootnud üksused on müüdud ning tulemused hakkavad vaikselt näitama paranemise märke. Võlg on veel päris suur, kuid praeguse tempo juures ei tohiks see olla probleem. Hiljutine tuumikinvestori vahetus on pigem positiivne uudis, pakkudes 1,73 euro tasemel kindla toetuse. Hetkel kahe euro juures kaubeldes tunduvad aktsiad üsna soodsad.

Tasapisi huvitavaid firmasid oma investeerimisportfelli korjates loodan pikemas perspektiivis saavutada turu keskmisest paremat tootlust. Volatiilsust on küll rohkem, kuid pikemas perspektiivis ei oma see erilist rolli. Soovitan proovida.