Ma ei tea kui palju Vaike Lubja unustamatutest ehitistest kusagil Vändra lähedal veel alles on, kuid suur foto Kunstihoones ühest tema “eramust” kirjeldab täpselt, kes on selle näituse kangelane. Külahullud, naivistid, erakkunstnikud, ektsentrikud, amatöörid  – nõnda võib iseloomustada seda heterogeenset kunstihariduseta seltskonda, kelle loomingut esimest korda nii laiaulatuslikus ülevaates Eestis näeb. Delikaatsemalt nimetatakse neid autsaideriteks ning nende kunsti art brutiks ehk tooreks kunstiks. Sigrid Saarepi kureeritud näitusel pole niivõrd palju tegemist kõrge kunstiga, kuivõrd eneseabi korras praktikasse viidud kunstiteraapia esindusväljapanekuga, mis juhatab meid normist erinevate inimeste fantaasiarikkasse ja värvikirevasse vaimumaailma.

Autsaiderite kunsti hakati tõsisemalt suhtuma ning koguma peale I maailmasõda, ning aabitsatõde on, et art bruti väljenduslik omapära, ekspressiivsus ja spontaansus  avaldasid mõju avangardi arengule. Mitmest autsaiderist on tänaseks saanud art bruti klassikud (Adolf Wölfli, Carlo), ka Eestist saab nimetada juba mitu kõvemat tegijat.

Näitus sündis kuue riigi koostööprojektina, Tallinnasse toodi art bruti meistriteoseid (kui nii võib öelda) Pariisist, Soomest, Eesti hooldekodudest, mujalt.

Näitus “Solvates meduusi” Tallinna Kunstihoones kuni 9. novembrini, Kullo galeriis 28. oktoobrini ja Tervishoiumuuseumis 8. novembrini.

Raivo Puusepp, vist kõige enam sõimatud ja pärast rehabiliteeritud eesti arhitekt viimasel kümnendil, ning Jüri Ojaver, juhtivaid kontseptualiste ja installatsioonikunstnikke samal ajaperioodil, moodustavad esmakordsel koosesinemisel urbanistlikku miljööd kommenteeriva tandemi, kes koos siiski ei tööta. Mõlemad ajavad oma asja ja haakuvad teineteisega formaalselt, retoorika tasandil. Soolalao peasaali seintele on proijtseeritud videopilt reaalajas väljas toimuvast, tänav on niiöelda ruumi toodud, piir sisemise ja välise ruumi vahel suhteliseks muudetud. Selle vaataja psüühikaga efektselt manipuleeriva videoga olekski võinud saalis piirduda.

Rõdugaleriil on väljas Puusepa visandid oma ehituskavanditest, need on graafiliselt üsna head, lennuka joonega. Ojaverilt on paar-kolm skulptuuri.

Näitus “Vahekorrused – vahekorrad” kestab Rotermanni soolalaos 26. oktoobrini.