Abilinnapea Hannes Astok iseloomustab sea hetkeseisu sõnaga "jahutatud". Põhjusena toob ta välja turuhoone ning selle lähiümbruse kestva remondi, aga ka linnavalitsuse kahtluse, kas sea peale maksab enne räämas jõekalda korda tegemist raha kulutada.

"Kumb on olulisem, kas monument või jõekalda korrastamine ja uute piirete paigaldamine?" arutleb Astok. "Mõtleme, millest sünniks linnaelanikele suurem lisaväärtus." Kuju modelleerimisele on juba kulutatud 400 000 krooni, sea valmis valamine maksaks veel 600 000 - 700 000.

Algsete kavade kohaselt pidanuks graniittünnil seisev härjamõõtu pronkssiga turuhoone ette kerkmima juba tänavu suvel. Kulinaarsetesse sektoritesse jagatud loom pidi sümboliseerima nii maarahvast kui ka vennaihu rohkeid tähendusi rahvafolklooris.

Ehkki Astok eitas linnavalitsuse vastuseisu seale esteetilistel põhjustel, tähendas ta: "Eks ta ole suhteliselt jõuline monument ka. Kogu monumentalistika linnas ei peaks minu meelest olema tõsiusklik, aga loomulikult on ka teistusuguseid arvamusi."

Skultor Karmin ütles, et on monumendi odavdamise nimel valmis loobuma graniittünnist. "Minu kõige pikema sünnilooga monument on olnud Hugo Treffneri kuju - selle valmimine võttis aega üheksa aastat," oli kujur optimistlik.