Kuna enamik Annelinna majasid esindavad standardset masselamuehitust, siis mõtisklen, kas selline maja võiks olla uus prototüüp à la 1-–318? Jah, miks mitte. Värvi ja materjali oleks kerge vahetada. Samuti ei ole hoone ümbritseva suhtes liiga nõudlik, et ühesuguste majade paljusus närvidele hakkaks käima.

Projekti autoriteks on Omandi OÜ projektbüroo arhitektid Ott Ojamaa ja Eneli Markvart.

"Algülesandeks oli kõigile taskukohaste korteritega pretensioonitu maja Annelinna väsinud ja luitunud keskkonnas. Tahtsime tõestada, et koht ja aeg vajavad teistsugust lähenemist," selgitab Omandi OÜ Tartu kontori arendusjuht Sulev Ojamaa.

Kuidas jõuti just sellise lahenduseni? Ojamaa: "Projekt on suurepärane näide omavalitsuse, projekteerija ja arendaja koostööst. Järgmisena sai arendaja poolt Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna nõul ja toetusel korraldatud kiire ideekonkurss-ajurünnak, mille tulemuse edasiarendust valmis majana me ka praegu näeme."

Projekteerimine pole tegelikult päris ilma kivide ja kändudeta läinud. Linnaarhitekt Tiit Sild: "Ott tõi eskiisprojekti meile kooskõlastamiseks: seepeale vaatasime internetis uuemaid sotsiaalmaju, näidates, et hästi saab ka odavamalt." Kuna siiski rahuldavat eelprojekti ei tulnud, lasti teha arhitektide liidus ekspertiishinnang. Ka see oli üsna negatiivne.
Sild: "Soovitasime arendajal tellida kolm uut lahendust kolmelt arhitektuuribüroolt. Tuligi kolm lahendust, kaks neist Ott Ojamaa esialgse lahenduse kergelt muudetud variandid, üks samas büroos teise inimese tehtud. Et arhitektuurne kvaliteet ei sobinud, lükkasime lahenduse tagasi."

Sellist radikaalset käitumist tõstis esile ka Eesti Arhitektide Liidu esimees Margit Mutso läinud aasta augustis pressikonverentsil Tallinnas Lillepaviljoni ettekandes, kus ta rääkis, et planeerimistingimuste abil saab luua korralikku linnaruumi: "Kalda tee 24 detailplaneeringus oli märkus, et uus hoone peab tõstma piirkonna arhitektuurset kvaliteeti. Selle punkti alusel oli linnal võimalik tagasi lükata arhitektuurselt mittesobiv, vaid arendaja huve järgiv hoone projekt."

Õnneks jõuti lõpuks siiski kompromisslahenduseni. Arendaja ja linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna spetsialistid istusid koos laua taha ning eri visioonidest sündis uus projekt.

Milline on olnud tagasiside? Arendaja ütleb, et vastukajad on esteetilises plaanis olnud positiivsed; kuid on mõningaid konstruktiivseid sõlmi, mida oleks saanud teistsuguse kandeskeemi valikul elegantsemalt lahendada.

Lõpp hea, kõik hea.

Kortermaja Tartus Annelinnas

Aadress: Kalda tee 24

Arhitektid: Ott Ojamaa ja Eneli Markvart

Valminud: 2006

Hinne: 7