Lapse ära toonud Tallinna Lastehaigla intensiivravi osakonna arsti Piret Hermansoni sõnul on Ralfi tervislik seisund rahuldav. „Väike patsient pidas reisi vapralt vastu ja tema seisund on stabiilne," ütles Hermanson.  

Hermansoni ütles, et Türgi arstid on lapse eest hästi hoolt kandnud. „See, et 24. nädalal sündinud laps ellu jäi, on väga suur saavutus. Lastehaiglas jääb pisipoiss intensiivravi osakonda ravile," ütles Hermanson.

 

Tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe sõnul on nii noore abivajaja transport kauge maa tagant suhteliselt harukordne mitte ainult Eesti mastaabis. „Vaatamata sellele said kaasa lennanud arst ja õde oma erakordsete ülesannetega hästi hakkama," sõnas Kaljumäe.

Lapse kojutoomise ettevalmistamises osalesid mitmed riigiasutused, meditsiinilise abi kojulennul kindlustas SA Tallinna Lastehaigla. Lapsega lendas kaasa üks arst ja üks õde.

Sotsiaalministeeriumi esindaja Marika Raiski sõnul tuleb tänusõnad tuleb öelda ka Türgi saatkonnale, kelle abiga said erilennuga kaasa sõitnud arst ja õde kiirkorras tasuta viisad.  

 

Lapse ema Ülle Vilgo (40) sünnitas Ralfi turistina kuuenda raseduskuu algul (24. rasedusnädalal) puhkusel olles Antalya haiglas 3. juulil 2007. Algsete kavade kohaselt pidanuks beebi Eestisse saadetama 16. augustil lennufirma Avies erilennuga.

Vladimir Pisarkov lennufirmast Avies ütles Ekspressile, et lennuk koos kahe arstiga väljus esmaspäeva, 6. augusti hommikul ning peaks Tallinnasse koos beebiga tagasi jõudma kella 17 paiku.

Ei ema Ülle ega isa Raivo Antalyasse lapsele järele ei läinud.

Valitsus keeldus algul kulude kompenseerimisest, kuid otsustas siiski hüvitada Ralfi kojutoomise kulud summas 350 000 krooni.

Haigekassa on valmis beebi ravikulusid kompenseerima märksa madalamate Eesti tariifide järgi. Ülle ravikulu Haigekassa hüvitada ei kavatse. "Naine on sõlminud kindlustuse ning seega teadlik, mida tema kindlustus kattis, ning võttis endale omavastutuse," ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles.

Haigekassa on välja arvutanud vastavalt Anadolu haigla edastatud teenuste kirjeldusele Ralf Randmäe ravi eest makstava summa - 127 287 krooni.

Tallinna linnavalitsus on teatanud, et kuna haigekassalt ja riigilt saadav toetus ei kata kõiki kulutusi, siis kavatseb linn katta eelkõige lapse enneaegse sünnitusega seotud puudu jäävad summad.